Ljubljana V Galeriji Škuc je na ogled razstava Dube Sambolec, ki od leta 1992 živi in dela na Norveškem, kjer je tudi profesorica umetnosti in predstojnica oddelka za kiparstvo na umetniški akademiji v Trondheimu (Norwegian University of Science and Technology). Vsestranska umetnica, ki ustvarja v medijih kiparstva, instalacije, videa, performansa, risbe in fotografije, se je z večjo razstavo nazadnje predstavila na mednarodnem festivalu Mesto žensk v Ljubljani leta 2000. Razstava Poročilo stanja, s katero se predstavlja tokrat, pa je tako po več kot desetletju priložnost srečanja z obsežnejšim izborom del, ki jih je ustvarila v zadnjih letih.

In o čem poroča Duba Sambolec? Po besedah kustosinje razstave Urške Jurman bi lahko "na prvi zamah rekli, da naslov namiguje na prikaz del, ki jih je ustvarila v zadnjih letih. A hitra razlaga pri avtorici, kot je Duba Sambolec, ne zaleže. Dela so materializirano poročilo, bilanca o umetničini eksistenci ter času in družbi, v katerih biva. Seveda pa poročilo nikakor ni nevtralno, objektivno ali distancirano, temveč je angažirano, kritično, (samo)refleksivno, telesno in poetično."

Kot je zapisala Urška Jurman, risbe gledalca soočijo z družbeno realnostjo našega bivanja tukaj in zdaj ter umetničinim kritičnim odzivanjem nanjo, kiparski kosi pa gledalca soočajo z vprašanji o umetničini lastni identiteti. Slednja nikoli ni enovita, stabilna, temveč je nihajoča med različnimi sidrišči - spolno identiteto, družinsko genealogijo, (kulturnim) prostorom in umetnostjo.

Ob razstavi v Galeriji Škuc pripravljajo tudi spremljevalne dogodke - tako so obiskovalci v sredo, 8. februarja, ob 18. uri vabljeni na razgovor z umetnico Dubo Sambolec, v četrtek, 23. februarja, pa bo ob 18. uri na vrsti še pogovor z umetnico Dubo Sambolec, kuratorico razstave Urško Jurman in umetniškim vodjo Galerije Škuc Tevžem Logarjem. nr