“Če bi moj Santos v šestdesetih letih igral v okoliščinah, v katerih danes obstaja Barcelona, bi tudi mi dominirali na identičen način. Pred petnajstimi ali dvajsetimi leti se je igral veliko bolj obramben nogomet, tehnika nogometašev pa je že ves čas ista. Danes vsi govorijo o Barceloni, jaz pa se spominjam tudi svojega Santosa. Bili smo fantastično moštvo, ki bi lahko danes dominiralo nogometnemu svetu kot Barcelona,“ navdušeno razlaga 71-letni Pele.

“Jaz sem bil v nogometu enako, kot je bil Ludwig van Beethoven v glasbeni ali Michelangelo v likovni umetnosti. Če se lahko primerjam z Lionelim Messijem? To je zelo težko. V vsakem primeru pa Lionela izjemno cenim. Tako kot sem cenil Johana Cruyyfa, Franza Beckenbauerja in Michela Platinija. Vsak velik nogometaš ima svojo osebnost. Lahko pa le rečem, da novega Peleja zagotovo nikoli ne bo,“ je v samohvali nadaljeval Pele, ki se je nato ponovno lotil ocene najboljšega igralca na svetu.

“Messi ali Ronaldo? Messi je fantastičen igralec in ga je pravo veselje gledati na igrišču. Če je on najboljši igralec vseh časov, tega pa ne vem. Prav tako ga ne morem primerjati z Ronaldom, ker sta njuna stila tako zelo različna. Ko gre za argentinsko reprezentanco, pa je treba Messiju ustvariti dovolj dobro pripravljeno, organizirano in solidarno skupino soigralcev. Šele takrat se bodo lahko nadejali kakšni lovoriki. Jaz sem imel takšno skupino soigralcev na svetovnem prvenstvu leta 19770 v Mehiki, ko smo vsi dihali kot eden.“

“Odkar sem se leta 1977 v dresu New York Cosmosa upokojil, je nogomet postal veliko hitrejši in fizično bolj zahteven šport. A nekaj, kar je veljalo že v mojem času, velja še danes. Žoga mora čim hitreje krožiti! Naši igri iz začetka sedemdesetih let pa je danes najbližja reprezentanca Nemčije,“ je zaključil trikratni svetovni prvak z brazilsko reprezentanco.