Messi je tako postal šele drugi igralec v zgodovini, ki je laskavi naziv najboljšega nogometaša na svetu prejel trikrat zapored. Pred njim je to uspelo le Francozu Michelu Platiniju (trenutno je predsednik Evropske nogometne zveze, op.a.), ki je nagrado prejel med letoma 1983 in 1985.

Messi je nagrado Fifa "Ballon d'Or" osvojil s 47,8 odstotki glasov, drugo mesto je pripadlo igralcu Real Madrida Portugalcu Cristianu Ronaldu z 21,6 odstotka, tretji je bil Messijev soigralec Xavi z 9,23 odstotka.


Nagrado sta Messiju podelila Michel Platini in Ronaldo. (Foto: AP)

"To je zame veliko priznanje in hkrati velika čast, da sem že tretjič zapored najboljši. Rad bi se zahvalil soigralcem, igralcem in trenerjem, ki so glasovali zame. Rad bi se zahvalil tudi Barceloni in soigralcem v argentinski reprezentanci, brez njih bi bilo nemogoče osvojiti ta naziv. In bolj kot karkoli drugega bi rad to priznanje delil s Xavijem: zaslužiš si ga prav tako kot jaz," je po prejetem priznanju dejal Messi.

Tudi v izboru za trenerja leta je šla nagrada v Barcelono, saj je Pep Guardiola prejel več glasov kot Alex Ferguson (Manchester United) in Jose Mourinho (Real Madrid). “Rad bi to nagrado delil s Fergusonom, Mourinhjem in vsemi ostalimi trenerji na svetu. Ob tem bi se rad spomnil tudi vseh ljudi, ki so v več kot sto letih pred menoj delovali v nogometnem klubu Barcelona. Nagrado posvečam tudi svojemu pomočniku Titu Vilanovi. Ta nagrada je zate!“ je v zahvalnem govoru dejal Guardiola, ki je lani z Barcelono osvojil špansko prvenstvo in superpokal, ligo prvakov, evropski superpokal in ob koncu leta slavil še na svetovnem klubskem prvenstvu.


Pep Guardila (Foto: AP)

No prireditvi so posebne nagrade prejeli igralci, ki sestavljajo idealno enajsterico lanskega leta – Casillas, Dani Alves, Pique, Ramos, Vidić, Iniesta, Xabi Alonso, Xavi, Messi, Ronaldo in Rooney.

Fifa podeljuje nagrade tudi za najboljše v ženskem nogometu. Naziv najboljše nogometašice na svetu je prejela japonska reprezentančna kapetanka Homare Sawa, ki je lani z Japonsko postala svetovna prvakinja na prvenstvu v Nemčiji. Nagrado za najboljšega trenerja ženskih ekip je prejel Norio Sasaki, selektor zmagovite japonske reprezentance.

Nagrada Ferenca Puskasa, ki jo po izboru navijačev dobi strelec najlepšega zadetka leta, je po več kot 1,3 milijona prejetih glasovih tokrat pripadla najstniškemu zvezdniku brazilskega Santosa Neymarju, ki je izjemen zadetek dosegel proti Flamengu. V finalnem izboru sta bila še mojstrovini Messija in Rooneyja.