Projekt Litva 2011 se je začel pred skoraj natanko enim letom, ko je izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije 20. decembra 2010 na zadnji redni seji leta za novega selektorja moške članske reprezentance soglasno potrdil priznanega srbskega trenerja Božidarja Maljkovića. O tem, ali je bila ta poteza pravilna, so mnenja v slovenski športni javnosti še vedno deljena, saj so naši košarkarji pod njegovim vodstvom s sedmim mestom na prvenstvu dosegli manj od pričakovanj, njihova igra pa prav tako ni bila na visokem nivoju.

Znova številne odpovedi

S težavami se je Maljković srečal že pred prvenstvom, saj je znova prišlo do številnih odpovedi nekaterih najboljših slovenskih košarkarjev. Kljub drugačnim obetom, da bi srbskemu trenerju vendarle uspelo na enem mestu zbrati slovensko košarkarsko smetano in na prvenstvu končno poseči po kateri od medalj, se je ponovila stara zgodba in Slovenija je nastopila močno oslabljena.
Zaradi osebnih razlogov ali poškodb so tako v Litvi manjkali Beno Udrih, Boštjan Nachbar, Saša Vujačić, Primož Brezec, Gašper Vidmar in Miha Zupan, Radoslav Nesterović svoje besede o koncu reprezentančne kariere ni snedel, selektor pa v izbor košarkarjev presenetljivo ni uvrstil Sanija Bečirovića, kar je bila verjetno napaka, saj je bil na koncu največji primanjkljaj v izbrani vrsti ravno na mestu branilcev.

Lorbek se je ustrašil negodovanja javnosti

Za precej negodovanja slovenske javnosti je le nekaj dni pred pričetkom priprav poskrbel še Erazem Lorbek, ki je nepričakovano želel izpustiti prvenstvo, ker naj bi mu to prepovedali pri Barceloni. Iz katalonskega kluba so takšna namigovanja hitro zavrnili, slovenski navijači pa so svoj bes nad Lorbkovo odločitvijo jasno začeli izražati na družbenih omrežjih in forumih, kar je na koncu verjetno odločilno pripomoglo k temu, da se je Erazem ponovno premislil in nato vendarle zaigral na evropskem prvenstvu.

Precej težav so imeli že v prvem delu z lahkimi naprotniki

Slovenija, ki so jo v Litvi zastopali Uroš Slokar, Jaka Lakovič, Luka Rupnik, Sašo Ožbolt, Matjaž Smodiš, Samo Udrih, Edo Murič, Goran Dragić, Goran Jagodnik, Zoran Dragić, Mirza Begić in Erazem Lorbek, je v prvem delu prvenstva igrala v skupini D, ki je svoje tekme igrala v Klaipedi. Na prvih štirih tekmah so Slovenci (s kar nekaj težavami) prišli do pričakovanih zmag proti Bolgariji (67:59), Ukrajini (68:64), Gruziji (87:75) in Belgiji (70:61), na peti tekmi, ki je odločala o prvem mestu v skupini in s tem o boljšem izhodišču pred drugim delom prvenstva, pa so proti Rusiji vodili celo tekmo, nato pa v zadnji sekundi po košu Sergeja Monje prvič izgubili (64:65).

Zdi se, da je ta poraz še dodatno poglobil krizo v naši izbrani vrsti, ki že v prvem delu ni blestela s svojo igro, saj so imeli (ob sicer dobri obrambi) precej težav v napadu, kjer jim nikakor ni stekel met za tri točke. V tej prvini je bila Slovenija v prvem delu celo najslabša na prvenstvu, tudi v nadaljevanju pa se slika ni bistveno popravila (na koncu prvenstva je imela Slovenija 28-odstoten met izza črte).

Realna slika v nadaljevanju prvenstva

V drugem delu prvenstva se je skupina D združila s skupino C in Slovenci so se pomerili še z najboljšimi tremi reprezentancami iz tiste skupine. Po dveh prepričljivih porazih proti Grčiji (60:68) in Makedoniji (59:68) je postalo jasno, da bo naša izbrana vrsta na tem prvenstvu težko posegla po visokih uvrstitvah. Na zadnji tekmi pred izločilnimi boji so Maljkovićevi varovanci sicer ugnali Finsko (67:60), a je bilo takrat že jasno, da jih v četrtfinalu čaka najboljša evropska ekipa Španija, proti kateri z do tedaj prikazano igro niso imeli niti manjših možnosti za presenečenje.

Tako je tudi bilo in Španci so kljub izgubljeni prvi četrtini v nadaljevanju zlahka premagali Slovence (86:64), ki jim je ostal le še boj za 6. mesto, ki je še vodilo v kvalifikacije za olimpijske igre. Za dosego tega bi morali premagati domačine Litovce. Čeprav je dolgo časa dobro kazalo, se je na koncu tekma znova prevesila v korist nasprotnika (77:80). Na zadnji tekmi so slovenski košarkarji sicer nekoliko popravili vtis, ko so po zmagi nad Srbijo (72:68) osvojili končno sedmo mesto, a glede na pred začetkom prvenstva postavljene (nerealno visoke) cilje in želje po medalji lahko projekt “Litva 2011“ označimo kot neuspešen.

Na prvenstvu so bili v naši izbrani vrsti najboljši posamezniki Goran Dragić (11,7 točke, 3,6 skoka in 2,7 asistence na tekmo), Erazem Lorbek (11,1 točke, 5 skokov in 1,7 asistence na tekmo) in Jaka Lakovič (9,5 točke, 2 skoka in 3 asistence na tekmo), omeniti pa velja, da sta pozitivno presenetila Zoran Dragić (8,1 točke in 4,4 skoka na tekmo) in Mirza Begić (7,7 točke, 6,5 skoka in 1,9 blokade na tekmo).

Maljković bo selektor tudi na domačem prvenstvu leta 2013

Slovenska športna javnost je glavnega krivca v večini iskala na mestu selektorja, ki pa vseeno še naprej uživa podporo Košarkarske zveze Slovenije, saj je ta 12. decembra sporočila, da Maljković ostaja na čelu moške članske reprezentance tudi v prihodnje, pogodba z njim pa je sklenjena do leta 2013.

V letu 2012 Slovenijo čaka prosto leto, saj se njeni košarkarji niso uspeli uvrstiti na olimpijske igre, bo pa zanimivo videti, kako se bo Maljković s svojimi pomočniki lotil priprav na leto 2013, v katerem bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo, kar bo največji športni dogodek na naših tleh v kratki slovenski zgodovini, pričakovanja javnosti in zveze na omenjenem prvenstvu pa so že zdaj znana (ena od medalj).