V ponedeljek vas je košarkarska zveza potrdila kot selektorja slovenske reprezentance. Verjetno ste to pričakovali?

Iskreno povedano, sem pričakoval, da mi bo Košarkarska zveza Slovenija potrdila mandat na osnovi dobrega dela v preteklem letu in rezultata na evropskem prvenstvu v Litvi. To je za mene dodaten motiv za dobro delo z reprezentanti, v katerega bom vložil ves svoj trud, saj želim, da slovenska reprezentanca stalno napreduje. Tu ne mislim le na člansko izbrano vrsto, temveč tudi na mlajše selekcije.

V letu dni, odkar ste selektor, ste zagotovo dobro spoznali slovenske košarkarje in tukajšnje okolje. Vam bo to olajšalo delo vnaprej?

Kar sem občutil na ulici v Ljubljani, Kranjski Gori, na Ptuju, skratka v celotni Sloveniji, je, da ljudje verjamejo v igralce in v moje delo. V preteklem letu smo prek izbirnih treningov naredili rentgenski posnetek obetavnih košarkarjev v Sloveniji, spoznali smo vse igralce, nekateri pa so bili nato vključeni tudi v proces priprav članske reprezentance. Vesel sem, da izbrani mladi igralci zdaj dobro igrajo v svojih klubih. Tu mislim na Prepeliča, Rupnika, Lapornika, Zorana Dragića, brata Murič in tako dalje. To je dobra baza za prihodnost slovenske košarke. Je pa tako, da imaš v vsaki reprezentanci tudi nasprotnike, posebej tu mislim na določene novinarje, kar pa je del posla.

V letu 2012 slovenska reprezentanca ne bo imela uradnih tekem. Direktor KZS Matej Avanzo je dejal, da boste organizirali tritedenske priprave. Boste v njih vključili le mlade igralce ali tudi nosilce za prvenstvo leta 2013?

Po božičnih praznikih in novem letu se bom dobil z Romanom Volčičem, Iztokom Remsom ter Avanzom. Pogovarjali se bomo o vsaki podrobnosti, torej o načrtu dela, igralcih... Tritedenske priprave bodo temeljile na mladih košarkarjih, a poklical bom tudi določene starejše igralce. Nekaterim, ki bodo tega potrebni, pa bom namenil odmor. Na tekmah bom lahko preveril, kdo od mladih si zasluži poziv za leto 2013.

Pričakujete v letu 2013 manj odpovedi, glede na to, da bo evropsko prvenstvo v Sloveniji?

Leto 2013 bo za vse, ki se v Sloveniji ukvarjajo s košarko, ogromna motivacija. Prepričan sem, da bo prvenstvo še bolje organizirano, kot je bilo v Litvi. Je pa jasno, da bo tudi naša naloga težja in bolj zahtevna. Pričakujem, da se bodo vsi igralci, ki bodo dobili poziv za sodelovanje, odzvali, saj so mi tako tudi obljubili. Želim računati na vse najboljše posameznike, a ljub vsemu ne želim ničesar obljubljati, saj se mi je to pred Litvo vrnilo kot bumerang.

Saša Vujačič je pred nedavnim dejal, da vašega klica ali klica zveze za sodelovanje na prvenstvu v Litvi ni prejel. Boste z njim poskusili vzpostaviti stik?

Želimo se pogovoriti z vsemi igralci, ki imajo pravico nastopati za slovensko reprezentanco. Na tem seznamu bo tudi Vujačič. Ljudem na košarkarski zvezi, ki so mi zatrdili, da so poskusili vzpostaviti stik z igralcem, verjamem. Zakaj ni prišlo do komunikacije, ne vem. Vujačiča osebno ne poznam. Tudi o tem bomo govorili z vodilnimi v zvezi, ko se bomo dobili čez tri tedne.

Avanzo je na ponedeljkovi konferenci povedal tudi, da bi bilo pametno cilje pred prvenstvom v Sloveniji znižati. Tudi vi ste v uradni izjavi dejali, da se je treba o teh stvareh še pogovoriti, kljub temu, da ste bili pripeljani prav zaradi osvojitve kolajne leta 2013 na prvenstvu v Sloveniji.

Veste kaj, ne moremo govoriti o kolajni, če še ne vem, na katere posameznike bom lahko leta 2013 računal. Če se bodo odzvali vsi košarkarji, ki bodo dobili poziv, potem bodite prepričani, da bo cilj najvišji možen. To bomo storili z največjim veseljem. Ne moremo pa govoriti na pamet, kot se je dogodilo pred prvenstvom v Litvi, kar me je zelo zmotilo. Brez osnove je brezpredmetno kaj obljubljati.