Nadzorni svet Taluma je namreč na zadnji seji upravi družbe, ki jo vodi Marko Drobnič, naročil, da do konca januarja pripravi osnutek načrta finančnega prestrukturiranja. Ta mora temeljiti na zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), ki med drugim določa tudi pogoje za prisilno poravnavo in stečaj. "Tako smo se odločili, ker si Talum ponujenih cen električne energije za prihodnje leto ne more privoščiti. Upravo smo zato zadolžili, naj pripravi načrt, kako naprej. Noben scenarij ni izključen," je včeraj za Dnevnik povedal predsednik nadzornega sveta Taluma Milan Jevšenak, sicer prvi mož Elesa, večinskega lastnika družbe.

Jabolko spora med Talumom in državnimi dobavitelji (HSE in Gen Energijo) je cena električne energije, ki jo bo Talum kot največji domači porabnik plačeval v prihodnjem letu. O dramatičnosti dogajanja v zadnjih dneh v Kidričevem veliko pove podatek, da so lastniki Taluma z Elesom na čelu upravo k podpisu pogodbe o dobavi elektrike "pod najboljšimi možni pogoji" obvezali kar na predbožični skupščini. Vodilni v Talumu so jih namreč pred dvema tednoma obvestili, da "bi sklenitev pogodbe o dobavi električne energije po ponujenih cenah družbo že v prvih mesecih leta 2012 pripeljala v razglasitev nelikvidnosti in insolventnosti, s tem pa v začetek postopkov za prenehanje družbe".

V vsakem primeru nimajo v Kidričevem na voljo več veliko časa: če pogodbe - kakršna koli ta že bo - do konca leta ne bodo podpisali, jih bo namreč Eles izklopil iz omrežja. "To bomo v skladu z energetskim zakonom prisiljeni storiti, če nam Talum do 31. decembra ne bo predložil pogodbe o dobavi," je potrdil Jevšenak.

Po naših informacijah se v pogajanjih med Talumom, Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) in Gen Energijo, ki trajajo že več mesecev, zapleta na več frontah. Medtem ko v HSE in Gen Energiji električne energije ne želijo prodajati pod tržnimi cenami, torej okoli 50 evrov na megavatno uro, so v Kidričevem že letos, ko so za omenjeno enoto plačevali od 30 do 40 evrov, poudarjali, da višje cene električne energije ne bodo zmogli pokriti. Kot smo neuradno izvedeli, imajo v Talumu, ki bo leto končal v izgubi, za plačilo električne energije v prihodnjem letu na voljo okoli 43 milijonov evrov.

Pri tem je dodatna težava, da zaradi povečanja proizvodnje elektroliznega aluminija v letu 2012 v Talumu načrtujejo porabo 1,2 teravatne ure električne energije, torej skoraj dvakrat več kot lani. To posledično pomeni, da bi lahko Talumu do cene, ki jo zahtevata HSE in Gen Energija, zmanjkalo od 15 do 20 milijonov evrov, kar je blizu desetini lanskih prihodkov družbe (228 milijonov evrov).

Kot smo neuradno izvedeli, za zdaj prav tako ni jasno razmerje med prodajalcema. V HSE naj bi tako vztrajali, da so pripravljeni zagotoviti le 50 odstotkov letnih količin, ki bi jih porabil Talum, preostalo polovico pa želijo prepustiti Gen Energiji. Tam se kupca iz Kidričevega zaradi "nasedle" naložbe v delnice Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), ki je družbi odnesla pomemben del dobička, otepajo z vsemi štirimi, pripravljeni pa so mu dobavljati električno energijo v višini največ desetine letne porabe. V obeh družbah, ki jima je Eles z oddelitvijo pripravljen prepustiti lastniški delež v Talumu, uradnih komentarjev do zaključka pogajanj ne želijo dajati, je pa iz krogov blizu obeh mogoče slišati tudi ocene, da želijo v Talumu z napihovanjem težav pod preprogo pospraviti lastne napake v poslovnih ocenah.

V Talumu pa so nam pojasnili le, da "bodo nezadostne količine električne energije in cene, ki bi krepko presegale cene, po katerih se oskrbujejo drugi evropski proizvajalci, vsekakor močno vplivale na poslovanje Taluma v prihodnjih letih".

primoz.cirman@dnevnik.si