Že zdaj je mogoče napovedati, da so se v minulih dneh razmere glede prodaje naše največje trgovske družbe zaostrile do te mere, da v dobrem tednu zagotovo ne morejo biti sprejete odločitve, ki bi omogočale izpeljavo transakcije. V prvi vrsti zaradi pomislekov nekaterih članov dveh nadzornih svetov Pivovarne Laško in Nove Ljubljanske banke, ki ocenjujejo, da postopek prodaje ni bil voden dobro, da prodajalke v tem postopku niso zavarovale svojega položaja in da lahko transakcija povzroči ne le škodo prodajalcem, pač pa tudi Mercatorju kot eni največjih slovenskih družb.

Ne glede na omenjeno je možno že zdaj napovedati, da tudi jutrišnja seja nadzornega sveta Pivovarne Laško ne bo potekala brez zapletov. Vodstvo Pivovarne Laško z Dušanom Zorkom na čelu namreč vztraja pri prodaji za vsako ceno, pri tem pa se poslužuje tudi različnih oblik pritiska na nadzornike, da bi prižgali zeleno luč za prodajo Mercatorja.

Vendar ima Zorkova ekIpa pred sabo težko nalogo. Na podlagi torkovih sklepov nadzornikov mora do jutri na mizo prinesti popravljen sporazum o prodaji Mercatorja, v katerem bi si poskušala izpogajati boljše pogoje za poslovanje Laškega po morebitnem prevzemu Mercatorja. Skupina Pivovarna Laško namreč okoli polovico svoje proizvodnje proda prek polic Mercatorja. S tem ko prodaja četrtinski delež v Mercatorju, prodaja tudi svoj najpomembnejši prodajni kanal, pri čemer je vodstvo Laškega na podlagi dosedanjih ravnanj pokazalo, da se ne zaveda tveganj, ki bi jih s spremembo lastništva in posledično spremembi asortimana na policah Mercatorja utegnilo povzročiti Laščanom. Še težje pa bo uprava izpolnila drugi pogoj nadzornikov. Zahtevali so namreč, naj do petka od bank pridobi zaveze glede kakovostnega dolgoročnega reprograma posojil, saj samo odprodaja naložb za sanacijo finančnega stanja ne bo dovolj. Znano je, da se Zorko v dveh letih ni ne znal ne zmogel z bankami dogovoriti o reprogramu posojil, čeprav so banke tudi večinske lastnice Laškega.

Sicer pa je že v ponedeljek Kapitalska družba kot druga največja lastnica Pivovarne Laško zahtevala sklic skupščine, na kateri bi se delničarji seznanili z elementi ali vsebino pogodbe o prodaji in prenosu delnic Mercatorja. Vendar v primeru, da bi nadzorniki vendarle soglašali s prodajo Mercatorja, delničarji izpeljave posla ne morejo preprečiti, saj ne bodo odločali o soglasju.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si