Avstrijska centralna banka naj bi namreč pripravljala uredbo, s katero bi vse banke na trgih južne in jugovzhodne Evrope morale ohranjati enakopravno razmerje med odobrenimi krediti in depoziti.

To bi pomenilo, da bi za vsak odobren kredit na primer petih milijonov evrov banka morala poprej zbrati vsaj enako količino depozitov. "Natančnih informacij še ni, a takšna uredba bi zagotovo onemogočila rast, kot smo jo dosegli v letih pred krizo," je dejal Laussegger. Prav zaradi tega pri Sparkasse pospešeno zbirajo depozite, da bi se kljub morebitnim ukrepom avstrijske centralne banke lahko približali načrtovani 17-odstotni rasti sredstev v pasivi.

Letos bo slovenski Sparkasse posloval s pozitivno ničlo (lani 4,3 milijone evrov izgube), boljši rezultat pa preprečuje stanje gospodarstva v Sloveniji in Evropi. Bilančna vsota banke se je kljub temu letos povečala za dva milijona evrov na skoraj 1,05 milijarde evrov. Slabitve banke, ki so v letu 2010 za 50 odstotkov presegle prvotne načrte in so znašale 12 milijonov evrov, pa bodo letos nižje za milijon evrov. "Dno je bilo doseženo in že po drugem četrtletju bomo na tem področju lahko videli izboljšave," je dejal Laussegger. Kljub neugodnim gospodarskim gibanjem je banki letos uspelo povečati število komitentov za osem odstotkov na skoraj 55.000, pri čemer je podjetij nekaj manj kot 6400. Pri poslovanju z gospodarstvom bo še naprej poudarek na odkupu terjatev - faktoring. Do konca septembra se je pri poslovanju družbe S-Factoring promet povečal na 46 milijonov evrov, kar predstavlja 39-odstotno rast v letni primerjavi. Prihodnje leto pa je v načrtu povečanje storitev odkupa terjatev na 100 milijonov evrov.