Ta je pojasnil, da se v sindikatu doslej z lastništvom družb niso ukvarjali, kupčkanje bank z Mercatorjem pa jih je zaskrbelo. Rožič pri tem ni skoparil s kritiko na račun uprave NLB, ki jo je označil za verjetno najslabšo upravo banke po letu 1943. "Prodaja podjetij po dosedanjih vzorcih v zvezi z zaplenjenimi delnicami je pripeljala do stečaja marsikaterega podjetja. Gospodje iz bank so verjetno za ugodne provizije odobrili kredite svojim prijateljem, ti so s temi posojili obremenjevali podjetja, ki so v večini primerov končala v stečaju. Delavci so ostali brez dela, odgovarjal ni nihče," je dejal Rožič.

Pri prodaji Mercatorja sindikat trgovcev zdaj, ko se je izkazalo, da konzorcija kupcev ni in da je edini kupec hrvaški Agrokor, najbolj skrbi iskanje sinergij med Mercatorjem in Agrokorjevim Konzumom. Menijo, da bi Agrokor v roku leta dni zagotovo začel iskati sinergije, po besedah predsednice sindikata Vesne Stojanovič, hkrati predsednice sindikata v Mercatorju, pa najbolj skrbi zaposlene na področju nabave in logistike. "Sindikat delavcev Mercatorja v celoti podpira upravo pri aktivnostih za zaščito Mercatorja," je povedala Stojanovičeva. "Mercator zaposluje v Sloveniji 10.600 ljudi. Je največje podjetje v državi in politika se z njim igra," je dodal Rožič. Stojanovičeva je še povedala, da je Agrokor dal pobudo za srečanje s predstavniki zaposlenih, ki so jo ti tudi sprejeli, a srečanja po njenem mnenju za zdaj zagotovo ne bo. "Sestali se bomo, ko bomo razpolagali s konkretnimi informacijami," je dejal.

"Pet ali šest močnih lobijev lobira za prodajo Mercatorja, ker vidijo v tem zaslužek. S tem so obremenjeni, ker bi radi zaslužili," je dejal Rožič, ki pa o imenih ni želel govoriti. "Če bo Mercator prodan, bodo vsa imena prišla na dan," je dodal.

katja.svensek@dnevnik.si