Ker je za nakup 55-odstotnega deleža Sija Republiki Sloveniji leta 2007 odštel 105 milijonov evrov, bi lahko Dilon plačal do 21 milijonov evrov kazni.

Kot so ugotovili državni revizorji, Dilon ni izpolnil načrtov o investicijah, številu zaposlenih, hkrati pa tudi ni dosegel načrtovanega dobička. V prodajni pogodbi se je zavezal, da bo v treh letih od nakupa v štiri ključna podjetja Sija (Acroni, Metal Ravne, Noži Ravne in Elektrode Jesenice) vložil okoli 250 milijonov evrov. V končnem poročilu o izpolnjevanju pogodbenih zavez, ki ga je ministrstvo za gospodarstvo prejelo že lani junija, je Dilon pojasnil, da so se načrtovana vlaganja izvajala in da bodo s krajšim časovnim zamikom vse investicije izvedene. Toda računsko sodišče ugotavlja, da je bila skupna vrednost vlaganj za skoraj 51 milijonov evrov nižja, kot je bilo določeno v zavezah kupca v prodajni pogodbi. Upoštevajoč podatke za vsa podjetja Skupine Sij, ki jih je Dilon upošteval v poročilu, pa so bile investicije za 40 milijonov evrov nižje od predvidenih.

Tudi primerjava števila zaposlenih v poročilu Dilona odstopa od pogodbenih zavez. Kot so ugotovili državni revizorji, je Dilon za primerjavo podatkov uporabil število iz poslovnega načrta za leto 2009, v katerem število zaposlenih znaša 2694, ne pa števila, ki je bilo določeno v prodajni pogodbi in je za leto 2009 predvidevalo zaposlitev 2792 delavcev. Primerjava tudi ni ustrezna, ker v Dilonu upoštevajo podatke za celotno skupino podjetij in ne za štiri največja podjetja. Če bi upoštevali, da je bilo sredi lanskega aprila, ko se je izteklo triletno obdobje, v štirih največjih podjetjih Sija zaposlenih 2640 delavcev, bi po ugotovitvah računskega sodišča to pomenilo, da je bilo zaposlenih za šest odstotkov oziroma 162 delavcev manj od zavez v prodajni pogodbi. Iz Dilonovega poročila pa ni natančno razvidno, ali so bili vsi delavci zaposleni za nedoločen in polni delovni čas, kot je bilo določeno v prodajni pogodbi.

Na podlagi zavez ruskega prevzemnika bi moral Sij v letu 2009 doseči 50,4 milijona evrov konsolidiranega dobička, vendar je namesto tega pridelal 34 milijonov evrov izgube. V poročilu o izpolnjevanju zavez je Dilon izgubo utemeljil z razmerami na trgu. Toda na računskem sodišču po naših informacijah poudarjajo, da poročilo ne izkazuje opisa izvedenih ukrepov za zmanjšanje vplivov finančne krize v letu 2009 in njihovih učinkov na poslovanje Skupine Sij. Po drugi strani v poročilu Dilona denimo ni navedeno izboljšanje tržnih razmer v prvem kvartalu leta 2010 v primerjavi z minulimi obdobji.

V prodajni pogodbi so bile tudi omejitve ob morebitni odsvojitvi delnic Sija. Ko so na začetka junija 2010 na ministrstvu za gospodarstvo od Dilona zahtevali pisno izjavo in dokazila o tej zavezi, so prejeli izjavo, da delnice niso bile odsvojene, kot dokazilo pa je bil priložen izpisek iz delniške knjige. Do lastniških sprememb v slovenskem Dilonu sicer ni prišlo, toda kot smo razkrili pred dnevi, je bilo lastništvo nizozemske zadruge Dilon Cooperatief, ki je lastnica slovenskega Dilona, konec leta 2009 spremenjeno. Namesto Skupine Koks so lastniki postali neposredno člani družine Zubitsky, ki je tudi večinska lastnica Koksa. Koks bi moral za kakršno koli odsvojitev delnic Sija izven svoje skupine pridobiti predhodno soglasje Republike Slovenije, vendar se to ni zgodilo.

Kot smo že poročali, je komisija za prodajo Sija v fazi pogajanj o pogodbenih določilih šla ruskim prevzemnikom zelo na roke, tako da je prvotno predvidene pogoje v končnih določilih pogodbe zelo omilila. Dilon je že junija 2010 ministrstvu za gospodarstvo poslal poročilo o izpolnjevanju pogodbenih zavez, vendar se na ministrstvu do poročila do danes še niso opredelili. Isto velja za Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, ki je upravljanje Sija prevzela v začetku letošnjega leta. Nedavno pa so le ustanovili medresorsko komisijo, ki naj bi zdaj le preverila, ali so Rusi kršili pogodbene zaveze.

vesna.vukovic@dnevnik.sisebastjan.morozov@dnevnik.si