OECD v najnovejši napovedi gospodarskih gibanj jasno poudarja, da je območje evra že v recesiji. Dolžniška kriza je namreč tudi države, ki so nekoč veljale za zavetje v turbulentnih časih, spremenila v rizične ekonomske subjekte, "katerih težave bi ob dodatni zaostritvi zelo močno pretresle celotno svetovno gospodarstvo". Območje evra naj bi se tako v zadnjem letošnjem četrtletju na letni ravni skrčilo za odstotek, kljub negativnemu prvemu četrtletju pa leto 2012 končalo s sicer nizko 0,2-odstotno gospodarsko rastjo. Padoan ob tem poudarja, da se lahko obeti izboljšajo le ob implementaciji usklajenih in obsežnih ukrepov za rešitev krize, pri čemer se zavzema tudi za evrske obveznice: "ECB bi morala pospešeno kupovati obveznice, hkrati pa postaviti zgornjo mejo na zahtevane donose ali spodnjo mejo na vrednost delnic. Le tako bodo namreč trgi dojeli sporočilo, kje je še smiselno trgovati."

Gospodarstva 34 članic OECD bodo v primerjavi z evropskimi povprečno rasla hitreje, saj se bodo letos okrepila za 1,9 odstotka (pomladanska napoved 2,3 odstotka), v prihodnjem letu pa za 1,6 odstotka, kar je sicer za 1,2 odstotne točke manj od spomladanske napovedi. Čeprav so omenjene številke od pomladi močno popravljene navzdol, je treba omeniti, da je OECD v njih izkazal dobršno mero zaupanja v voditelje območja evra. V gospodarsko napoved je namreč všteta domneva, da bodo evropski politiki našli skupni jezik in strnjenih vrst ter bolj učinkovito nastopili proti krizi.

Pri bonitetni agenciji Moody's so glede tega precej bolj zadržani, saj so prepričani, da se kriza širi hitreje kot kovanje ukrepov voditeljev območja evra. "Sposobnost držav, da si poiščejo sredstva na mednarodnih finančnih trgih, pa je vse pogosteje postavljena pod vprašaj," ocenjujejo analitiki Moody's, kar pomeni, da verjetnost novih bankrotov ni več zanemarljiva. Agencija tako opozarja, da bo vsako državo, ki bi morala dlje časa prejemati finančno podporo, doletelo znižanje bonitetne ocene v območje visokega tveganja - "junk".

Kljub visoki verjetnosti, da bo Evropo doletel bankrot še katere izmed držav, pripisuje Moody's največ teže scenariju, po katerem območje evra dolžniško krizo prevedri. Precej manj optimistična je Velika Britanija. Potem ko so se banke na Otoku pred nekaj dnevi začele pripravljati na nekontroliran razpad območja evra, je namreč britanska vlada pozvala vse njene veleposlanike naj storijo enako. Britanski premier George Osborne je branil dejanje, ki je dvignilo marsikatero obrv, z besedami: "Vse kar želimo, je biti pripravljeni na najhujše. Kriza že ima negativne posledice za britansko gospodarstvo, razpad območja evra pa bi bil katastrofalen."

jan.bratanic@dnevnik.si