Moskva bo v prihodnjem letu ceno, ki jo mora Minsk odšteti za ruski plin, znižal z 244 dolarjev za tisoč kubičnih metrov, kolikor znaša letos, na 164 dolarjev. Po Putinovih besedah, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, gre za "občuten popust", ki bo Belorusiji omogočil vsaj dve milijardi dolarjev prihrankov.

V zameno bo Rusiji, doslej 50-odstotni lastnici Beltransgaza, pripadlo 100-odstotno lastništvo nad družbo, ki upravlja s plinskim transportnim sistemom v Belorusiji. Za preostalih 50 odstotkov bo ruski Gazprom plačal 2,5 milijarde dolarjev.

Rusija je posel izboljšala še z 10-milijardnim posojilom, ki ga bo Belorusija v prihodnjih 15 letih lahko porabila za gradnjo prve jedrske elektrarne po jedrski nesreči v Černobilu leta 1986.

Posel prihaja v času, ko se Belorusija spopada z ogromnim primanjkljajem na tekočem računu, zaradi česar je bila prisiljena devalvirati svojo valuto za okoli 65 odstotkov in prodati številne gospodarske naložbe v Rusiji in drugih državah.

Gospodarske težave so sprožile tudi proteste proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, v okviru katerih se bilo več sto protestnikov aretiranih, glavni opozicijski voditelji pa so se znašli pred sodiščem. Rusija se je na dogajanje odzvala zelo milo ter je Minsku zagotovila gospodarski dogovor, ki mu bo dal še kakšno leto časa za spopad z gospodarsko krizo.

V zameno bo Moskva precej okrepila vpliv na dogajanje v sosednji državi. Po besedah ruskega energetskega ministra Sergeja Šmatka pa bodo s tem zaključene tudi plinske vojne, ki so v minulih letih večkrat zaustavili dobavo plina Evropi.