Dokončno bodo ruski vstop v WTO potrdili na ministrski konferenci, ki bo sredi decembra, nato pa bo imel ruski parlament do 15. junija 2012 čas, da vstop ratificira. Glavni ruski pogajalec Maksim Medvekov je ob današnji potrditvi dejal: "Vesel sem, da je po 18 letih pogajanj, ki niso bila enostavna, postopek vstopanja v WTO končan."

Zaključek pogajanj je pozdravila tudi EU. Pridružitev Rusije WTO bo po besedah evropskega komisarja za trgovino Karla De Guchta pomemben korak tako za gospodarski razvoj Rusije kot tudi za večstranski trgovinski sistem.

Kot je dodal, je vključitev Rusije v WTO še posebej pomembna za EU, njeno največjo trgovinsko partnerico. "Prepričani smo, da bo ta korak dal močno spodbudo nadaljnjemu razvoju naših gospodarskih odnosov. Članstvo Rusije v WTO pa bo tudi pomembna odskočna deska za poglobitev dvostranskega gospodarskega povezovanja," je še dejal De Gucht.

Moskva je prošnjo za članstvo v WTO vložila leta 1993, vendar so se pogajanja zavlekla, še zlasti po konfliktu z Gruzijo leta 2008. Ta je namreč že članica WTO in ima pravico do veta na vstop katere koli države. Moskva in Tbilisi sta šele po več mesecih pogajanj ob posredovanju Švice v sredo dosegli dvostranski dogovor in Gruzija je umaknila veto.

Rusija se je sicer, da bi lahko vstopila v WTO, zavezala, da bo prag za dajatve za industrijske in kmetijske izdelke s povprečnih deset odstotkov znižala na 7,8 odstotka. Poleg tega bo kmetijske subvencije prihodnje leto omejila na devet milijard dolarjev, do leta 2018 pa na štiri milijarde.

Rusija je sprejela tudi obljubo glede enakopravne obravnave proizvajalcev in distributerjev naravnega plina ter napovedala, da bo v štirih letih po vstopu v WTO odpravila omejitev o največ 49-odstotnem tujem deležu v telekomunikacijskih družbah.