Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Mercatorja, zaradi izostanka ključnih predvidenih pogodbenih strank ni mogoče skleniti dogovorov za zaščito interesov skupine Mercator, kar je bil s strani Mercatorja predpogoj za izvedbo aktivnosti podpore prodajnemu procesu. Mercator je sicer pripravljen takoj ponovno preučiti možnost podpore prodajnemu postopku v prvotno predvideni obliki, če član konzorcija kupcev, ki bo kupoval delnice od konzorcija prodajalcev, postane vsaj ena od mednarodnih finančnih institucij EBRD ali IFC, kot je bilo prvotno sporočeno.

V primeru, da bi EBRD in/ali IFC želela neposredno postati lastnik pomembnejšega paketa delnic Mercatorja, je uprava pripravljena omenjenima investitorjema omogočiti polni skrbni pregled poslovanja in finančnega stanja skupine. Ker je stabilizacija lastniške strukture v interesu Mercatorja, je uprava sklenila izvesti nekatere dodatne aktivnosti, ki bodo glede na do zdaj znane okoliščine po njeni oceni pozitivno pripomogle k prodajnemu postopku.

Tako bo najpozneje do ponedeljka, 5. decembra javno objavila dodatne podatke o nepremičninskem in kreditnem portfelju skupine, 1. januarja 2012 pa bo po dveh letih znova izvedla cenitev vseh nepremičnin s strani pooblaščenega ocenjevalca vrednosti nepremičnin. Že do konca februarja pa bo Mercator pripravil revidirano poročilo za leto 2011.

Spomnimo ...

Skupaj 52,10 odstotka Mercatorja prodajajo Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM, NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Omenjeni delničarji so junija letos podpisali sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja, prodajni postopek pa zaupali banki ING iz Londona.

Omenjeni delničarji Mercatorja so 17. oktobra prejeli štiri nezavezujoče ponudbe za večinski delež Mercatorja, od tega tri s strani finančnih investitorjev ter eno s strani mednarodnega konzorcija kupcev pod vodstvom hrvaškega podjetja Agrokor, v katerem so še EBRD, IFC in sklad One Equity Partners.

Konzorcij prodajalcev je konec oktobra sprejel odločitev, da nadaljuje ekskluzivna pogajanja o prodaji večinskega paketa delnic s konzorcijem Agrokor, EBRD, IFC in One Equity Partners, upravo Mercatorja pa zaprosil, da z različnimi aktivnostmi podpre ekskluzivni postopek pogajanj s konzorcijem kupcev, pri čemer bi glede na trenutno znano strukturo transakcije po njeni morebitni izvedbi Mercator postal odvisna družba koncerna Agrokor, ki je tudi največji tekmec Mercatorja v regiji.

Sprejetje aktivnosti pod določenimi pogoji

Uprava Mercatorja je ob upoštevanju relevantnih dejavnikov že konec oktobra sklenila, da bo podprla prodajne aktivnosti, a pod pogojem, da so pred tem ustrezno zaščiteni interesi družbe in skupine Mercator.

Odzivi: Levi trojček zadržan, ostale stranke proti prodaji Mercatorja Agrokorju

Kot predpogoj za podporo je navedla sklenitev dveh dogovorov, in sicer dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij med Mercatorjem in konzorcijem kupcev ter ustrezen dogovor med Mercatorjem in konzorcijem prodajalcev o odpravi tveganj refinanciranja in morebitnih drugih povezanih tveganj, kot denimo skladnost z zakonodajo s področja varstva konkurence v štirih državah, kjer trenutno delujeta obe skupini. Takšen pristop in takšna izhodišča je 14. novembra potrdil tudi nadzorni svet Mercatorja. Ob tem v Mercatorju poudarjajo, da je bila prisotnost EBRD in IFC kot mednarodnih nadnacionalnih finančnih institucij v konzorciju kupcev eden ključnih dejavnikov, ki ga je kolegij uprave upošteval pri sprejemanju sklepa o zaprošeni podpori prodajnim aktivnostim.

Selškova: Uprava Mercatorja ni prodajalec, je tista, ki postopku pomaga

Do spremenjenih okoliščin pa je prišlo v torek, ko je ING finančnemu svetovalcu Mercatorja Societe Generale sporočil, da EBRD, IFC in One Equity Partners ne bodo sokupci paketa Mercatorjevih delnic in torej niso člani konzorcija. Tako je edini možni pogodbeni partner Mercatorja glede sklenitve dogovora o zaščiti interesov Agrokor. Uprava je na podlagi novih dejstev ugotovila, da sklenitev dogovora med družbo in konzorcijem kupcev ni mogoča, ker pogodbene stranke ne obstajajo v tej sestavi, posledično pa tako ni mogoča podpora prodajnim aktivnostim, ker ni mogoče skleniti obeh dogovorov za zaščito interesov skupine Mercator.

O tem je Mercator že obvestil nadzorni svet družbe in konzorcij prodajalcev. Hkrati je konzorcij prodajalcev zaprosil, da ga obvesti o morebitnih spremembah omenjenih okoliščin, ki bi ji omogočile nadaljevati podporo postopku prodaje v prvotno načrtovani obliki. "Mercator bo namreč tudi v bodoče, tako kot vedno doslej, v okviru zakonskih možnosti in morebitnih drugih omejitev konstruktivno podpiral aktivnosti prodaje pomembnih paketov delnic družbe, vendar pod pogojem, da so predhodno ustrezno zaščiteni interesi skupine Mercator," poudarjajo v družbi.

NLB bo nadaljevala pogajanja

Iz največje slovenske banke NLB pa so za STA sporočili, da bo banka kot del konzorcija prodajalcev Mercatorja kljub nasprotovanju uprave Mercatorja prodaji v trenutni obliki nadaljevala ekskluzivna pogajanja s hrvaškim Agrokorjem in partnerji EBRD, IFC in One Equity Partners.  Kot so pojasnili, so bila v Agrokorjevi nezavezujoči ponudbi priložena pisma podpore partnerjev EBRD, IFC iz skupine Svetovne banke ter sklada One Equity Partners, ki so pripravljeni financirati nakup in posredno vstopiti v lastništvo Mercatorja v primeru uspešno izvedenega skrbnega pregleda.

Celotna dokumentacija, vključno z vsemi prispelimi ponudbami, je bila takoj po prejemu poslana tudi upravi Mercatorja ter njihovemu finančnem svetovalcu Societe Generale, ki so tako več kot mesec dni natančno seznanjeni s predlogom Agrokorja ter njegovih partnerjev, zagotavljajo v NLB. "Natančna struktura transakcije in način nakupa bo sicer stvar pogajanj med prodajalci kupcem ter upravo družbe, ki bodo stekla, kakor hitro bo uprava Mercatorja razkrila določene informacije, ki jih ponudniki potrebujejo za pripravo zavezujoče ponudbe," dodajajo. Ta pogajanja se zaradi nepripravljenosti družbe še niso začela, opozarjajo.

Laščani: Prodaja bo šla v pravo smer

V upravi Pivovarne Laško, ki je lastnica 23,34-odstotnega deleža najboljšega soseda, pa so za STA povedali, da sami ne morejo vplivati na postopek prodaje Mercatorja, saj so za to pooblaščene banke. Kljub temu pa v družbi verjamejo, da bo prodaja Mercatorja opravljena korektno in bo šla v pravo smer.

Sicer v hrvaškem Agrokorju ne komentirajo odločitve uprave Mercatorja, ki ni podprla postopka prodaje večinskega dela družbe. "Gre za stvar Mercatorja in njegovih lastnikov," so za STA povedali v Agrokorju, kjer dodajajo, da nadaljujejo pogovore z lastniki in postopek v skladu s predvidenimi fazami. V Agrokorju se sicer niso opredelili do informacije, da so nezavezujočo ponudbo za 52,10-odstotni delež Mercatorja oddali sami, ter da EBRD, IFC in One Equity Partners ne bodo sokupci paketa delnic družbe in torej niso člani konzorcija kupcev.

"Lahko potrdimo, da je Agrokor 17. oktobra oddaj nezavezujočo ponudbo za nakup 52.10-odstotnega deleža Mercatorja. S podpisom dogovora o ekskluzivnosti so prodajalci potrdili, da je Agrokor najboljši ponudnik in nas za nadaljnje pogovore izbrali kot ekskluzivnega ponudnika. Vse to potrjuje kakovost Agrokorjeve ponudbe," so poudarili v hrvaški družbi in znova poudarili, da so ponudbo oddali konzorciju, ki prodaja delnice Mercatorja.