Zorec je vložil tudi odškodninsko tožbo in kazensko ovadbo zoper nekdanjega direktorja in večinskega lastnika CPM Janeza Škoberneta. Ugotovil je namreč, da je bila le nekaj dni pred stečajem, ki ga je sodišče sprožilo 23. februarja, z dvorišča odtujena večja količina gradbene mehanizacije v vrednosti nekaj več kot 120.000 evrov. Izkazalo se je, da so jo odpeljali h podjetju NGP Ptuj, ki je imelo za te stroje sklenjeno najemno pogodbo.

Zorec je vodstvo ptujskega podjetja večkrat pozval, da naj to premoženje vrne, a se to ni zgodilo. V zadevo je moral vključiti policijo in sodišče, ki je izdalo začasno odredbo, saj se je izkazalo, da naj bi NGP stroje skušal prodati v Avstrijo. NGP je zapadel v stečaj 23. avgusta, dva dni kasneje pa so neznanci dva vlačilca odpeljali neznano kam.

V stečajnem postopku CPM je svoje terjatve prijavilo 1560 upnikov v skupni vrednosti več kot 211 milijonov evrov. Kolikšno bo poplačilo teh dolgov, bo v občutni meri odvisno od postopanja Darsa. CPM je namreč za pravočasno in kakovostno gradnjo predora Markovec nakazal bančno garancijo v višini 6,7 milijona evrov. Gradbenih del pa, kot je znano, podjetje ni nikoli dokončalo. Majo Jordan iz NLB je na oktobrski seji upniškega odbora zanimalo, kolikšna je verjetnost, da bi cestarji garancijo unovčili. Zorec ji je odvrnil, da Darsa odgovarja, da te garancije za zdaj ne bo unovčil. Je pa zahteval novega vodilnega partnerja pri ustavljenih cestnih projektih.

Upniški odbor CPM se je strinjal tudi s tem, da se za pol leta podaljša devet bančnih garancij za dobro izvedbo del na slovenskem avtocestnem križu v skupni višini 7,3 milijona evrov, ki jih je CPM pridobil pri NKBM in NLB. Upniki so dali tudi pobudo, da naj se zaradi morebitnega unovčenja teh poroštev stečajni upravitelj sestane z vodstvom Darsa, sestanka naj bi se udeležila tudi predstavnika bank upnic.

tomaz.klipsteter@dnevnik.si