Gre za dobro desetino obveznic, katerih nominalna vrednost je ob izdaji lanskega novembra znašala okoli 13,8 milijona evrov. Koliko so morali kritni skladi AS odšteti zanje, ni znano. Vsako leto si obetajo sedem odstotkov obresti ali okoli 111.000 evrov, vendar bodo morali na izplačilo glavnice čakati do oktobra 2017. Adriatic Slovenica je bil sicer že pred tem nakupom lastnik skoraj tretjine obveznic, večino preostalih pa imajo v rokah odvisne družbe KD Group.

Po zavarovalniški zakonodaji posli med zavarovalnicami in njenimi lastniki sicer niso prepovedani, če zavarovalnice pri tem upoštevajo zakonsko določene omejitve o izpostavljenosti do posameznega izdajatelja vrednostnega papirja. Ali bodo preverili omenjeni posel, smo vprašali Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN), kjer pa so dejali, da spremljajo naložbe zavarovalnic na podlagi rednih trimesečnih poročil, v posameznih primerih pa zahtevajo tudi dodatna poročila in predložitev dokumentacije o določenih nakupih naložb. Spomnimo tudi, da je direktor agencije Mihael Perman že pred časom, ko je kritnim skladom Prve osebne zavarovalnice delnice prodajala kar njihova lastnica Alenka Žnidaršič Kranjc, povedal, "da gre za incestno dejanje in gotovo ne povečuje varnosti njihovih zavarovancev".

Nakupa obveznic KD in delnic KD Življenje nista prva primera, ko so Matjaž Gantar, Sergej Racman, Tomaž Butina in Aleksander Sekavčnik finančne težave KD Group reševali s pomočjo svoje največje hčerinske družbe. Kot smo poročali, so na lanski skupščini odločili, da Adriatic Slovenica v nasprotju s predlogom nadzornikov izplača ves bilančni dobiček v višini 5,5 milijona evrov. V začetku januarja letos je Adriatic Slovenica kupil tudi desetodstotni delež v investicijski družbi KD, s tem pa posredno financiral izstop Gantarja in Butine iz lastništva KD Group. Na letošnji skupščini so sicer lastniki sklenili, da dobrih deset milijonov evrov bilančnega dobička pustijo nerazporejenega.

tomaz.modic@dnevnik.si