Fiennes trdi, da angleški jezik počasi propada, pri čemer pa naj bi imel veliko vlogo Twitter. "Naše izražanje in prevelika sproščenost pri določenih besedah redčita naše znanje, tako da pri nekaterih težava nastane že pri sestavi več kot enega stavka, včasih pa je težavna celo beseda z dvema zlogoma," je bil kritičen.

"Slišim, da imajo probleme zlasti v igralskih šolah, saj se ne znajdejo tako dobro s teksti Shakespeara, kot so se študenti v preteklosti," je izpostavil igralec.

Fiennes, ki sam ne uporablja Twitterja, pri podpiranju te teorije ni sam. JP Davidson, avtor knjige Planet Word (Planet beseda) in strokovnjak za jezikoslovje, je ravno pred kratkim v predavanju dejal, da v angleščini počasi izumirajo daljše besede, ki jih nadomeščajo kratke oznake v slogu tekstovnih sporočil.

"Samo Twitter poglejte in videli boste, da veliko besed, ki so jih na primer uporabljali v Shakespearovih dramah, danes sploh ne uporabljajo, kar je pa še huje, mnogi niti ne vedo, kaj pomenijo," je razložil.

"Je pa popolnoma normalno, da ljudje, ki se trudijo veliko informacij spraviti v 140 znakov, besede krajšajo in da daljše postajajo odvečne," je dodal.