Očitno pa gospodarstveniki tudi razlogov za optimizem nimajo. "Strah nas je upadanja naročil ob slabem finančnem stanju podjetij in slabem kreditnem portfelju bank," je dodal njegov kolega in prvi mož Kolektorja Stojan Petrič.

"Potrebujemo nov gospodarski zagon, investicije, bančna posojila, dokapitalizacije bank v večinski lasti države, v nasprotnem primeru pa njihovo privatizacijo," je sporočil zbranim predstavnikom političnih strank, ki si bodo na prihajajočih parlamentarnih volitvah prizadevali za glasove volilcev. Petrič, ki meni, da je deset ministrstev za vlado "povsem dovolj", je v imenu gospodarstva naštel njegove konkretne zahteve. Med njimi olajšave za investicije v proizvodno in laboratorijsko opremo ter informacijsko tehnologijo ter podporo inovativnosti v podjetjih z višjo dodano vrednostjo.

Petrič bi dvignil DDV, Seljak predlaga socialno kapico

"Država naj se zadolži za milijardo evrov in ta sredstva prek SID banke ali poslovnih bank plasira v mala in srednje velika podjetja, ki so lastniško konsolidirana in imajo projekte," je še dejal Petrič, ki predlaga tudi povišanje davka na dodano vrednost za dve odstotni točki ter obdavčitev premoženja. Hkrati je po njegovem mnenju treba znižati tudi javno porabo za pet odstotkov na leto. Zavzel se je tudi za privatizacijo državne lastnine - po njegovem bi morala država na leto privatizirati deset odstotkov svojega premoženja, pri čemer pa bi se morali kupci zavezati, da prevzetega podjetja ne bodo bremenili s kupnino.

Ostali člani predsedstva GZS so izpostavili še druga, po mnenju gospodarstva prioritetna področja, na katerih pričakujejo posebno pozornost prihajajoče vlade. Med njimi so navedli ustvarjanje dodane vrednosti, pri čemer si po besedah prvega moža Hidrie Iztoka Seljaka želijo več proračunskih sredstev za raziskave in razvoj, več olajšav, podpirajo pa tudi idejo socialne kapice.

"Podjetja ne potrebujemo politike, politiki potrebujete podjetja"

Ko gre za nujnost krepitve investicij, je prva dama Trima Tatjana Fink izpostavila gradbeništvo in predlagala, da se pri javnih naročilih odpravi praksa najnižje cene. Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac pa je pri nujnosti internacionalizacije slovenskega gospodarstva izpostavil, da imamo registriranih tisoč izvoznih podjetij, a jih vsega 100 ustvari 60 odstotkov celotnega izvoza. Predsednica uprave Ljubljanskih mlekarn Cvetana Rijavec je prepričana, da zmanjšanje števila ministrstev ni dovolj, meni pa, da je pri javni porabi mogoče privarčevati s primernim vodenjem javnega sektorja in tako razbremeniti gospodarstvo.

"Podjetja ne potrebujemo politike, politiki potrebujete podjetja. Ta je mogoče preseliti, države ne," pa je bil oster prvi mož Robotine David Palčič. Ta s kritiko na račun vodenja podjetij v državni lasti ni skoparil: "Menedžerji državnih podjetij so ali nesposobni ali pa nimajo istih interesov kot podjetja." Lastnikom zasebnih podjetij, zbranimi med več sto predsedniki uprav in direktorji, je dejal, naj razmislijo, koliko teh menedžerjev bi sami zaposlili in jim hkrati tudi odgovoril, da bi jih sam "zelo malo".

katja.svensek@dnevnik.si