Analitska služba GZS namreč meni, da bo gospodarstvo letos zraslo le za odstotek, prihodnje leto, ko Umar in centralna banka pričakujeta višjo rast kot letos, pa le za 0,8 odstotka.

Gonilo rasti naj bi tudi v prihodnje predstavljala izvoz in z njim povezana aktivnost predelovalnih dejavnosti ter nekaterih storitvenih dejavnosti. A na drugi strani bo rast zavirala skromna investicijska dejavnost ter s tem povezano gradbeništvo, menijo v GZS. Ker bo investicijska raven letos nizka, se bo padanje investicij prihodnje leto ustavilo, a tveganja kljub temu ostajajo. Možnosti za izvedbo projektov in njihovo financiranje so namreč omejene, država je svoje investicije že močno zmanjšala, položaj zasebnega sektorja pa se, ko govorimo o možnostih naložb, ne izboljšuje. Če ovire za zagotavljanje virov financiranja in likvidnostne težave ne bodo odpravljene, če ne bo olajšano pridobivanje posojil, hkrati pa povečana prožnost trga dela in vezanost plač na produktivnost, bi lahko leta 2012 slovensko gospodarstvo tudi stagniralo oziroma raslo blizu ničelne stopnje, še opozarjajo v GZS.

Ti še ocenjujejo, da zasebna potrošnja letos ne bo beležila rasti, prihodnje leto pa bo še upadla, in sicer za 0,3 odstotka. Državna potrošnja naj bi letos zabeležila 0,7-odstotno rast, prihodnje leto le 0,4-odstotno. Izvoz naj bi letos porasel za 8,7 odstotka, prihodnje leto bo rast manjša, 6,6-odstotna. Tudi brezposelnih bo po mnenju GZS prihodnje leto še več, saj pričakujejo, da bo stopnja brezposelnosti letos znašala 8,3 odstotka, prihodnje leto pa 8,4 odstotka. Znižale naj bi se tudi plače, saj naj bi po letošnji 0,3-odstotni rasti prihodnje leto zabeležili 0,1-odstotno znižanje bruto plače na zaposlenega.

katja.svensek@dnevnik.si