Kot so po seji skupščine sporočili iz Geoplina plinovodov, so v šestčlanski nadzorni svet s strani kapitala imenovali Boštjana Napasta (predsednik dvočlanske uprave Geoplina), Alojza Stano (član uprave Geoplina), Roka Vodnika (član uprave Petrola) in Igorja Šalamuna (z ministrstva za gospodarstvo).

Družbeniki Geoplina, ki je lastnica Geoplina plinovodov, so v četrtek odločili, da bo družba Geoplin plinovodi neposredno po določilih evropske direktive podala vlogo za ITO. S tem se izvajanje dejavnosti sistemskega operaterja prenosnega omrežja uskladi z zahtevami tretjega energetskega svežnja.

Družba Geoplin plinovodi oz. Plinovodi bo tako lahko od 3. marca 2012 izvajala dejavnost kot neodvisni operater prenosnega sistema.

Geoplin meni, da lahko vse odločitve izpelje v rokih

Evropska direktiva omogoča lastniško ločitev omrežnega in proizvodnega oz. trgovskega dela (rok je 3. marec 2013) ali pa vzpostavitev neodvisnega sistemskega operaterja oziroma ITO (rok je 3. marec 2012). V Geoplinu so nedavno za STA zatrdili, da lahko obe obliki ločitve izpeljejo v predpisanih rokih.

Ne glede na to, da država v pravni red še ni uspela prenesti evropske direktive, pa je po mnenju Geoplina mogoče postopek certificiranja neodvisnega operaterja prenosnega omrežja izvesti tudi neposredno na podlagi direktive. Certificiranje izpelje Javna agencija RS za energijo.