"Uprava Luke Koper nas je presenetila z nekaterimi svojimi postopki - doslej so se umikali tristranskemu sporazumu, kar naenkrat pa so za ta sporazum in zahtevajo njegovo vsebino. Kot da ne vedo, kakšna naj bi bila vsebina, za kaj se borijo ti delavci in zakaj je sploh prišlo do protesta," je za STA povedal Topič.

Predlog tristranskega sporazuma med sindikatom SIPS, Luko Koper in IPS podjetji, ki za Luko pogodbeno opravljajo različna dela, naj bi med drugim vseboval minimalni obseg pravic delavcev, določbe s področja varnosti pri delu in konkretne mehanizme nadzora nad uresničevanjem sporazuma, so zapisali v Luki Koper.

Topič je ob tem dodal, da naj bi tristranski sporazum poleg obsega pravic delavcev in določb s področja varnosti pri delu vseboval še svobodni prehod delavcev med delodajalci. SIPS bo vsebino sporazuma pripravil do srede, a Topič kljub temu ni optimističen. "Pričakujemo, da bo uprava znova rekla, da tega ne more podpisati," je povedal.

V Luki Koper so zavrnili očitke SIPS, da naj bi bila družba kriva za to, da še ni prišlo do podpisa sporazuma. "Takšne očitke odločno zavračamo, saj je bilo na skupnem sestanku 28. septembra dogovorjeno, da bodo SIPS in predstavniki IPS podjetij pripravili predlog vsebine in z njo seznanili Luko Koper. Do danes takega predloga nismo dobili, zato tudi ne moremo prevzemati odgovornosti," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Topič je ob tem povedal, da bi lahko vodstvo Luke Koper vsebino tristranskega sporazuma razbralo že iz medijev. "Vsi mediji so to objavili, zdaj pa oni edini ne vedo, kaj naj bi vseboval ta tripartitni sporazum. Poleg tega so oni naklonjeni tudi temu, da bi v ta sporazum vnesli tudi tarife. Sindikat se bori za vse delavce, ne glede na to, ali so naši člani ali ne," je povedal Topič.

Luka: Izpolnili smo vse zaveze

V Luki Koper so zatrdili še, da so doslej edini izpolnili vse svoje zaveze - z IPS podjetji so podpisali nove pogodbe in s tem delavcem v teh podjetjih zagotovili večjo varnost, zvišali so tarife za pet odstotkov (v zadnjem letu in pol so se te zvišale že za 15 odstotkov), v okviru delovne skupine pa intenzivno preučujejo različne modele sodelovanja, ki morajo biti usklajeni z nacionalno zakonodajo in sprejemljivi za vse tri strani, so navedli v družbi.

"Dejstvo, da so nove pogodbe podpisala skoraj vsa IPS podjetja in da so predložila dokaz davčne uprave o poravnanih obveznosti do zaposlenih, dokazuje, da je problematičnih le peščica podjetij, katerim smo pogodbe prekinili 3. oktobra," so zapisali v Luki Koper.

V torek se bo sestal nadzorni svet Luke Koper, je povedal Topič in spomnil, da so nadzornikom že poslali pismo, v katerem so jih prosili, če so lahko predstavniki SIPS prisotni na sejah, na katerih se odloča o njihovi usodi. "Danes bomo znova pisali predsedniku nadzornega sveta Luke Koper Janezu Požarju, ker nam niso niti odgovorili," je povedal Topič.

V Luki Koper želijo zaposlenim pri IPS podjetjih ob tem pojasniti, "naj ne nasedajo lažnim obljubam o zaposlitvi v Luki Koper". Družba bo nove pogodbe o zaposlitvi tudi v prihodnje sklepala skladno s potrebami in načrti ter skladno s pravili izbora najboljših kandidatov. Zakonodaja poleg tega veleva, da morajo razpise objaviti javno in s tem vsem interesentom zagotoviti enakopravno možnost prijave na razpis, so še pojasnili v družbi.