Čeprav nam na Policijski upravi Koper včeraj pozno popoldne ni uspelo pridobiti odziva, nam je to informacijo potrdil Časarjev odvetnik Daniel Planinšec. "Odnesli niso ničesar, prav tako gospoda Časarja niso pridržali," je za Dnevnik dejal Planinšec, ki o podrobnostih preiskave ni želel govoriti. Ta je po neuradnih informacijah povezana s posli Luke Koper iz leta 2007 pri kupovanju zemljišč za gradnjo logističnega terminala Panonia v Beltincih, ki smo jih v zadnjih letih na veliko razkrivali v Dnevniku.

Po naših informacijah je Luka Koper plačala nakup količkov za označitev parcel v Beltincih, namesto količkov pa naj bi Časarjeva hiša dobila ograjo in nadstreške.

Kriminalisti spet nad Lukine posle v Pomurju

Spomnimo, za vodenje postopkov pri omenjenem projektu je Luka Koper konec oktobra 2007 najela podjetje Inženiring Graj iz Murske Sobote. To je Luki izdalo račune v skupni vrednosti 1,58 milijona evrov, ki naj bi bili v večji meri fiktivni. Tega naj bi se, vsaj po podatkih iz anonimne ovadbe, ki so jo koprski kriminalisti prejeli marca 2009, ves čas zavedala tudi Časar in direktor družbe Inženiring Graj Robert Graj. Prekmursko podjetje naj bi namreč Luki Koper izstavilo račune za storitve pri 680 parcelah, čeprav jih je pogodba med družbama omenjala več štirikrat manj parcel, le 150.

Tako naj bi si Inženiring Graj na račun Luke Koper pridobil za okrog 700.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Kot smo izvedeli, naj bi kriminalisti preverjali, ali je del te koristi končal tudi pri Časarju, ki mu ovadba očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic. Po neuradnih informacijah, ki nam jih včeraj ni uspelo preveriti, naj bi kriminalisti sumili, naj bi Časar z denarjem, pridobljenem na račun poslov Luke Koper, postavil tudi ograjo okrog svojega zemljišča v Portorožu, na katerem stoji približno 216 kvadratnih metrov velika hiša. Včerajšnja preiskava naj bi bila sicer del širše preiskave, v okviru katere naj bi bili kriminalisti na sledi milijonskemu oškodovanju Luke, pri čemer velja poudariti, da je ta postala lastnica večjega števila zemljišč v Pomurju, ki najverjetneje vsaj še nekaj let ne bodo zazidljiva.

Časarjeva dediščina: ovadbe, tožbe, obtožnice

Odvetnik nekdanjega prvega moža Luke Koper je včerajšnjo preiskavo, "že tretjo v zadnjem času", ocenil za "grobo kršenje človekovih pravic in napovedal "vložitev pravnih sredstev". Prve hišne preiskave zaradi poslov med Luko Koper in Grajem so sicer kriminalisti izpeljali že aprila 2009, torej še, ko je Časar vodil družbo. Takrat so obiskali tudi prostore Inženiringa Graj, v kateri se je Časar za nekaj časa zaposlil kmalu, potem ko ga je junija 2009 nadzorni svet Luke Koper razrešil s položaja. Časarju je sicer v času vodenja Luke Koper uspelo "pridelati" precejšnje število sodnih, kazenskih in drugih postopkov zaradi prekoračitve pooblastil, protipravnega pridobivanja premoženjske koristi, finančnega izčrpavanja podjetja in neupravičenega nakupovanja zemljišč. Nova uprava Luke Koper, ki jo vodi Gregor Veselko, je tako zoper Časarja in še 11 nekdanjih članov uprave in nadzornega sveta vložila tožbo v višini 19,6 milijona evrov zaradi spornega nakupa desetih odstotkov slovaškega podjetja TTI.

Poleg tega nekdanjo upravo odškodninsko toži še za skoraj 13 milijonov. Razlog: luški posli s podjetjem Grafist, odkup in rušenje na potniškem terminalu, nakup nepremičnine z objektom Luna v Sežani, stroškovna upravičenost vodenja naložbe za podaljšanje prvega pomola Luke Koper in posli, povezani s podjetjema Adriasole in Ecoporto, ki sta v lasti članov stranke Koper je naš Borisa Popoviča, sicer prvega nadzornika Luke. Čeprav v omenjenih odškodninskih tožbah ni zajet sporni nakup zemljišč na Orleški gmajni, zaradi katerih je moral za zapahe nekdanji poslanec SNS Srečko Prijatelj, je glavna priča na omenjenem procesu, podjetnik Marjan Mikuž, Časarju očitala, da je prav tako prejel provizijo, in sicer 90.000 evrov, zavitih v časopisni papir. Zaradi poslov na Orleški gmajni naj bi bila zoper Časarja že vložena pravnomočna obtožnica zaradi kaznivega dejanja prejemanja podkupnine, nekdanji prvi mož Luke pa še čaka na prvo obravnavo.

primoz.cirman@dnevnik.si