Kot je poudaril Türk, se v času kriznih gospodarskih razmer išče stabilnost v poslovnem okolju in v poslovnih odnosih. Tuje neposredne naložbe so po njegovih besedah med najbolj stabilnimi mednarodnimi ekonomskimi dejavniki.

Po Türkovih besedah je trenutno dober čas, da se odprejo vprašanja o ovirah za privabljanje tujih neposrednih naložb, pa tudi o uspešnih zgodbah in priložnostih na tem področju.

Predsednik republike se zaveda, da je bila Slovenija pri privabljanju tujih vlaganj iz več razlogov doslej precej konservativna. Organizatorji konference so že lani pripravili posebno publikacijo z glavnimi zaključki in priporočili konference. Tudi letos bodo z zaključki dvodnevnih razprav seznanili nosilce ekonomske politike in predstavnike najpomembnejših strank.

Türk poudarja, da bodo ukrepi za spodbujanje neposrednih naložb - tako slovenskih v tujini kot tujih v Sloveniji - pomemben del ekonomske politike prihodnje vlade pri iskanju novih razvojnih poti za slovensko gospodarstvo.

Ob tem pravi, da se je treba osredotočiti na uspešne zgodbe o tujih naložbah v Sloveniji, med katerimi je omenil družbo z nemškim kapitalom Hella Saturnus.

Prepričan je tudi, da potrebujemo za ukrepanje na področju tujih neposrednih naložb v Sloveniji energijo, odločnost in domišljijo.

Kot pravi, bi bilo treba spodbujati tako slovenske naložbe v državah nekdanje Jugoslavije kot tudi vlaganja iz teh držav v Sloveniji. Izpostavil je primer srbskega Nectarja, kupca ajdovskega Fructala. Prepričan je, da so naložbe kot dvosmerni tok dobra razvojna pot.

Opozarja še, da je treba iskati naložbene priložnosti tudi na drugih, bolj oddaljenih koncih sveta. Kot je dejal, je v Sloveniji zelo malo vlaganj iz ZDA, zato je treba v promocijo Slovenije kot naložbene priložnosti vložiti več napora.

Kot tretje pa je po njegovih besedah potreben premislek, kako iz Slovenije oblikovati neke vrste izhodiščne točka za poslovanje v jugovzhodni, srednji in vzhodni Evropi.

Mednarodno konferenco, na kateri se bodo zbrali gospodarstveniki, politični voditelji in trenutni ter potencialni tuji vlagatelji v Sloveniji, organizira mesečnik v angleškem jeziku The Slovenia Times v sodelovanju z Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti), ministrstvom za gospodarstvo, kot programski partner pa letos pri konferenci sodeluje tudi ljubljanska ekonomska fakulteta.

Osrednja tema konference bo izkoriščanje potenciala Slovenije kot regionalnega središča oz. regionalne izhodiščne točke za poslovanje v jugovzhodni in osrednji Evropi. V tej luči bodo predstavljene najboljše prakse tujih investitorjev v Sloveniji, ki postopoma gradijo razvojno platformo za širitev svojega posla v regiji. V dveh dneh bo na sedmih okroglih mizah sodelovalo več kot 20 domačih in tujih menedžerjev ter ekonomskih strokovnjakov.

Na Ljubljanskem gradu bo danes zvečer v sodelovanju s konferenco Ljubljana Forum in pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića potekala tudi šesta slovesna podelitev nagrad najboljšim tujim naložbenikom v letu 2010.