Mednarodno konferenco organizira The Slovenia Times v sodelovanju z Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti), ministrstvom za gospodarstvo, kot programski partner pa letos pri konferenci sodeluje tudi Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, so zapisali organizatorji.

Osrednja tema konference bo izkoriščanje potenciala Slovenije kot regionalnega "hub" središča oz. regionalne izhodiščne točke za poslovanje v jugovzhodni in osrednji Evropi. V tej luči bodo predstavljene najboljše prakse tujih investitorjev v Sloveniji, ki postopoma gradijo razvojno platformo za širitev svojega posla v regiji.

Na konferenci bosta predstavljena tudi dva praktična primera učinkovitega izvajanja razvojnih strategij. Predstavljena bosta razvoj koncepta regionalnega središča v Hongkongu ter kako se prestrukturiranja v visokotehnološko in "zeleno" družbo lotevajo v Toskani.

Zaključno sporočilo lanske prve konference, ki je po mnenju organizatorjev presegla okvire obravnave tujih investicij, je bilo "Celovito upravljanje državne konkurenčnosti in verodostojno vodenje kot ključni element ekonomskega razvoja". Ker se Slovenija nahaja na pomembni razvojni prelomnici, organizatorji menijo, da je nujno, da se številne načelne odločitve in teoretični projekti sedaj spremenijo v investicije ter gospodarsko prakso.

Na okroglih mizah, ki bodo potekale v okviru konference, bodo direktorji, predsedniki uprav največjih slovenskih podjetij in mednarodnih tujih korporacij razpravljali o učinkovitih formulah za učinkovito privabljanje tujih neposrednih investicij z visoko dodano vrednostjo.

Na Ljubljanskem gradu bo 13. oktobra zvečer v sodelovanju s konferenco Ljubljana Forum in pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića potekala slovesna podelitev nagrad najboljšim tujim naložbenikom v letu 2010 - FDI Awards, na kateri bo kot častni gost sodeloval tudi minister za zunanje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Samuel Žbogar.

Tudi letos je sicer častno pokroviteljstvo konference prevzel predsednik republike Danilo Türk.