Vse dogajanje se seli iz razvitih v razvijajoče se države, Indijo, Brazilijo, Kitajsko... Lahko prve iščejo svojo rast v slednjih, na njihovih vedno večjih notranjih trgih?

V razvijajočem se svetu je veliko trgov, na različnih razvojnih stopnjah in položajih. Poglejte Kitajsko. V preteklosti so tam podjetja gradila tovarne, da bi zadovoljila predvsem potrebe razvitega sveta. Danes je drugače, usmerjena so na lasten trg. Indija se je "odprla" nekoliko kasneje, vendar pazite na to državo, deregulacija bo prinesla veliko priložnosti. Tu so še nove države s poceni delovno silo, kot so Vietnam, Kambodža, Indonezija, kjer se lahko uspešno vzpostavijo delovno intenzivne dejavnosti.

Kaj se bo pa zgodilo, ko bodo razvijajoče se države postale razvite in ne bodo več potrebovale strojev iz ZDA ali avtomobilov iz Nemčije?

Vse to se že dogaja. Ne nazadnje je vzhodna Azija že precej dobro razvita. Indija ima denimo uveljavljeno avtomobilsko industrijo, z močnimi podjetji, kot je Tata. Vseeno bo z razvojem "novih trgov" tudi tamkajšnji potrošnik postajal vse bolj zahteven. Ravno zato se podjetja, kot je Porsche, širijo v Indijo, da bi si tam zagotovili bodoči trg in rast. Golo dejstvo, da je država sposobna sama ustvariti vrsto različnih izdelkov, še ne pomeni, da tuji proizvodi niso privlačni. Prepričan sem, da bo veliko prostora za podjetja iz Zahoda.

Vseeno bodo razvite države izgubile obstoječe tržne deleže. Bodo morale "prestaviti" na višjo raven in izumljati nove izdelke, da bi ohranile lasten standard?

Nihče me ne bo prepričal, da bo Zahod v inovacijah vselej ohranjal prednost pred manj razvitimi. To se jasno kaže v solarni industriji, kjer je Kitajska leta 2004 imela sedemodstotni tržni delež, danes pa obvladuje že 45 odstotkov trga. To zahteva novo strateško razmišljanje Zahoda, in ne le na področju inovacije. Na neki način se bodo morale ponovno industrializirati.

Bi se lahko razviti svet sesul?

V tako povezanem svetu ni to v nikogaršnjem interesu. Dogaja se nasprotno. "Nova" gospodarstva vlagajo v "stara".

ZDA še vedno ostajajo največje gospodarstvo z veliko potenciala na področju inovativnosti. Evropo pa se po mojem mnenju podcenjuje, saj je zelo dobro razvita, kar zadeva prometno, energetsko infrastrukturo, izobrazbo in tudi zdravstvo. Zahod ima vse, kar potrebuje, da ohrani položaj vodilne ekonomije, vendar ga bodo države BRIC sčasoma dohitele. Verjetno se bodo spremenila lastništva podjetij, ne vidim pa težav v tem, da bi Evropejec namesto za ameriško delal za indijsko ali kitajsko podjetje.

tomaz.modic@dnevnik.si