Bo pa uprava pod vodstvom Gregorja Veselka na skupščini 11. julija iskala pooblastilo za nakup do desetih odstotkov lastnih delnic, za katere bi v Luki po trenutnih borznih cenah lahko odšteli okoli 18 milijonov evrov. Lastne delnice bi Luka Koper lahko kupovala po ceni, ki povprečne borzne cene v zadnjem mesecu dni ne bi smela presegati za več kot deset odstotkov, sklad lastnih delnic pa bi lahko uprava ob soglasju nadzornikov prodala tudi strateškemu investitorju oziroma lastne delnice zamenjala za drugo premoženje.

Delničarji se bodo na skupščini seznanili tudi s tožbami proti nekdanjim članom uprave in nadzornega sveta. Skoraj devet mesecev po vložitvi 32,6-milijonske odškodninske tožbe proti nekdanjim članom uprave, ki jih je vodil Robert Časar, se sojenje še vedno ni začelo, čeprav naj bi na sodišču že imeli vse odgovore obtoženih na tožbe. Medtem ko se bodo morali zaradi oškodovanja Luke Koper na sodišču zagovarjati vsi člani uprave, pa bo to prihranjeno nekdanjemu predsedniku nadzornega sveta Borisu Popoviču. V času dopisne seje, na kateri so nadzorniki dali soglasje za nakup 10-odstotnega deleža slovaške družbe TTI, Popovič uradno sploh ni bil član nadzornega sveta, saj mu je mandat kratek čas pred tem potekel, delničarji pa so ga ponovno imenovali šele po odločitvi za nakup družbe. Prav odškodninska tožba zaradi oškodovanja pri nakupu slovaške družbe pa ima po ocenah virov blizu Luke Koper tudi največ možnosti za uspeh. Čeprav so revizorji slovaško družbo ocenili na vsega okoli deset milijonov evrov, je namreč Časarjeva ekipa za delež v TTI odštela skoraj 26 milijonov evrov, brez da bi sploh izvedla skrbni pregled.

S ponovno spremembo statuta bodo delničarji na julijski skupščini predvidoma popravili tudi lanskoletno zmedo, do katere je prišlo po zaslugi državnih lastnikov. Spomnimo namreč, da so lani državni lastniki med samo skupščino po telefonu usklajevali zadnje spremembe statuta, ki bi lahko Luki Koper povzročile nemalo težav. Država je namreč s spremembo statuta število članov uprave razširila na pet, kar pomeni, da bi teoretično lahko petega člana uprave imenovalo celo sodišče, saj država kandidata, ki bi zapolnil to mesto, ni imela. Zdaj bodo delničarji na skupščini odločali o ponovnem znižanju števila članov uprave na štiri, saj so v Luki Koper ocenili, da petega člana ne potrebujejo.

Za novo nadzornico Luke Koper, ki bo zamenjala Popoviča, je občinski svet Mestne občine Koper predlagal Sabino Mozetič, direktorico občinske uprave.

matjaz.polanic@dnevnik.si