Čisti dobiček skupine je bil za 25 odstotkov višji kot v prvem lanskem četrtletju in 73 odstotkov nad načrti. "Pomembno smo izboljšali dobičkonosnost poslovanja, kar smo dosegli predvsem s povečanjem prodaje ob ustreznem obvladovanju stroškov," poudarjajo v Luki Koper, ki jo vodi Gregor Veselko.

Ob višjih prihodkih so bili v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, ko je Luka Koper ustvarila 2,45 milijona evrov čistega dobička, v letošnjem prvem trimesečju višji tudi odhodki. Ti so se zvišali za sedem odstotkov na 29,1 milijona evrov, a so bili še vedno dva odstotka nižji od načrtovanih. "Gibanje poslovnih odhodkov sta zaznamovala predvsem rast stroškov izvajalcev pristaniških storitev in stroškov energije," navajajo v Luki Koper.

Dobiček iz poslovanja skupine je tako med januarjem in marcem dosegel 6,1 milijona evrov, kar je 83 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 29 odstotkov nad načrtom za prvo četrtletje. Dobiček pred davki pa je znašal 4,3 milijona evrov in je bil 23 odstotkov nad lanskim.

Nekoliko manj uspešna je bila Luka Koper pri ladijskem pretovoru. Ta je v prvem četrtletju znašal dobre štiri milijone ton, kar je sicer za sedem odstotkov več kot v prvem četrtletju lani, a pet odstotkov manj od načrtovanega obsega, še navajajo v skupini.

Skupine Luka Koper je lani po revidiranih podatkih ustvarila izgubo v višini 2,9 milijona evrov. V letu 2009 je izguba znašala 66,6 milijona evrov.