Po zmagi na zahodnem delu NHL se bo Vancouver za Stanleyjev pokal pomeril z zmagovalcem finala vzhodnega dela, kjer ekipa Boston Bruins vodi v dvoboju proti Tampa Bay Lightning s 3:2 v zmagah.

Hokejisti Vancouvra so dobili pokal Clarence Campbell, vendar je pred njimi še boj za najpomembnejšo lovoriko najmočnejše hokejske lige na svetu. Nekaj časa pa ni kazalo, da bo že peta tekma odločila končnega zmagovalca, saj je San Jose vodil z 2:1. Nato pa je vsega 13,2 sekunde pred iztekom rednega dela izenačil Ryan Kesler. Vancouver je tedaj za dodatnega napadalca zamenjal kanadskega vratarja Roberta Luonga, ta je skupaj zaustavil kar 53 strelov, tveganje pa se je izplačalo.

Ker v prvem podaljšku ni bilo zadetka, je sledil drugi podaljšek, v katerem je domače navijače in soigralce po desetih minutah in 18 sekundah dodatnega dela igre razveselil Kevin Bieksa. Branilec domačih je izkoristil zmedo v obrambi gostov po odbitem ploščku, ki se je od ograde prikotalil do njega ter ga z modre črte neoviran poslal v mrežo. Finski vratar Antti Niemi, ki je zbral 31 obramb, je bil premagan, ne da bi pogledal v strelca.

"To je bil grd zadetek, toda tudi takšni štejejo. Imel sem občutek, da je vratar še pogledoval za svoj gol, kjer naj bi bil plošček, ko je ta že končal v mreži," je povedal Bieksa. "To je težko opisati z besedami. Neverjetno in zato nepozabno," je bil zadovoljen Šved Henrik Sedin. S soigralci je po tekmi izrekel veliko pohval na račun Luonga, ki je zgolj v podaljšku ubranil dvajset strelov gostov.