Nadzorniki zahtevali analizo oglaševanja

Miklavčič nam je včeraj potrdil, da so nadzorniki od uprave zahtevali analizo oglaševanja v šestih mesecih. Pričakujejo odgovore na vprašanja, koliko sredstev je bilo namenjenih oglaševanju in kakšni so bili učinki, neuradno pa naj bi bilo sporno predvsem trošenje v mesecu oktobru. Na Vzajemni so nam pojasnili, da so od septembra do decembra lani v okviru akcije Vzajemna Mladi za oglaševanje namenili 333.000 evrov, medtem ko so v enakem obdobju leta 2009 za isto akcijo namenili 469.000 evrov.

Omenjena razlika pa očitno predstavlja večji del celoletnega prihranka sredstev za oglaševanje, saj so se stroški oglaševanja Vzajemne lani v primerjavi z letom poprej znižali z 1,25 na milijon evrov. "Sklenili smo 19.744 novih dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj," dodajajo na Vzajemni.

ZSSS toži, ZDUS menda zahteva povrnitev stroškov zbiranja pooblastil

Kidrič je, kot je znano, skrčil tudi stroške sponzorstev in donacij, in sicer s 534.000 evrov v letu 2009, na 200.000 evrov lani. Tudi v tem primeru pa odpade večji del, neuradno 200.000 evrov, na prekinitev pogodbe z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Ta zdaj Vzajemno za večino omenjenega zneska toži. Navedeno zagotovo postavlja v nezavidljiv položaj dva člana nadzornega sveta Vzajemne, predstavnika ZSSS, Marjana Urbanča in Andreja Zorka, ki naj bi skrbela za dobrobit zavarovalnice.

A od Vzajemne naj bi sredstva zahtevala tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), in sicer v obliki povrnitve stroškov za zbiranje podpisov za skupščino, ki je zaradi imenovanja izredne uprave ni bilo. Tudi ZDUS ima v nadzornem svetu Vzajemne dva predstavnika, in sicer Miklavčiča ter Matejo Kožuh Novak. Miklavčič je zanikal, da bi ZDUS zahteval povrnitev stroškov (po neuradnih podatkih se govori o 50.000 evrih), je pa poudaril, da bi bil ZDUS do tega upravičen, saj ni bila njihova krivda, da je bila skupščina preklicana.

Nova člana uprave pred razrešitvijo?

Nadzorniki Vzajemne naj bi večji del današnje seje namenili razpravi o plačah dveh novih članov uprave Vzajemne, Milojke Kolar in Igorja Jarca. Nadzorniki so ju imenovali že sredi oktobra, oba sta pridobila licenco Agencije za zavarovalni nadzor, zataknilo pa se je pri plačilu. Kidričeva plača znaša okoli 8000 evrov bruto, za nekaj manj naj bi si neuradno prizadevala Kolarjeva in Jarc, a nadzorniki na to ne pristajajo. "Poskušali se bomo dogovoriti. Če se ne bosta strinjala, bi lahko razmislili o njuni razrešitvi in iskali nove člane uprave," je dejal Miklavčič, ki pa višine ponujenega plačila ni želel razkriti.

katja.svensek@dnevnik.si, tomaz.modic@dnevnik.si