"Žal kljub vsemu trudu in aktivnostim nismo bili uspešni pri zagotovitvi finančne stabilnosti in pogojev poslovanja. Za stečaj smo se odločili iz odgovornosti do vseh deležnikov podjetja, v prvi vrsti pa zaposlenih," se je glasilo skopo pojasnilo direktorice Božene Lipej.

Kako je mogoče, da je družba, ki je še pred letom dni razpolagala s kar 6,6 milijona evrov kapitala (večino sredstev), poslovala pa z dobičkom, postala insolventna in ni bila zmožna zagotoviti niti plač delavcem, Lipejeva včeraj ni pojasnila. Iz razpoložljivih podatkov pa je mogoče upravičeno domnevati, da je družbo finančno izčrpal milijonski posel z nepremičninami, ki so na koncu pristale v rokah ene od družb Aleksandra Jereba.

GZS je imel namreč do jeseni 2008, ko je prišlo do prevzema – hrvaški Geofoto Zvonka Biljeckega je kupil Primus AB in s tem 89,8-odstotni delež GZS – v lasti več kot dva tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v Zemljemerski ulici v Ljubljani. Čeprav so nepremičnine, vredne več kot deset milijonov evrov, predstavljale večino premoženja GZS, jih je tedanja direktorica in uradna lastnica Primusa AB Andreja Budja Jurca tik pred prevzemom prodala. Omenjeno zemljišče je danes v lasti podjetja Avtoakustika, ki ga obvladuje Jereb. Omenimo, da je Budja Jurca pred dnevi postala direktorica družbe Stol, ki je prav tako v Jerebovi lasti.

Kako je bil posel sploh izveden glede na to, da prodaje premoženja ni obravnavala skupščina (GZS ima še vedno več kot 100 malih delničarjev), ni jasno. Geodetski zavod je konec leta 2008 zanj od skrivnostnega kupca res dobil več kot osem milijonov evrov (in pri tem imel 5,5 milijona evrov dobička), vendar iz javno dostopnih podatkov ni razvidno, da bi kupnino sploh prejel, vsaj ne v celoti.
Ko se je znebil dragocenih nepremičnin, je namreč svojemu lastniku Primusu AB hkrati odobril dolgoročno posojilo v višini osem milijonov evrov z rokom poplačila v letu 2010. Ali ga je Primus AB sploh vrnil, ni jasno, povejmo pa, da podjetje razen delnic GZS nima nobenega premoženja, negativni kapital pa je izkazovalo že v letu 2007. Opozorimo tudi, da je moral predlani poravnati prvi obrok v višini 250.000 evrov, a se je moral za ta namen zadolžiti pri eni od družb v skupini Geofoto.
V zvezi s tem velja opozoriti na izjavo Lipejeve v letnem poročilu GZS za leto 2009: "Družba ocenjuje, da ne obstaja tveganje poplačila s strani družbe Primus AB, saj gre za družbo v skupini oziroma je družba Primus AB večinski lastnik naše družbe."

tomaz.modic@dnevnik.si