Adria je, kot smo že poročali, brez likvidnostnih sredstev, predvsem tuji dobavitelji pa želijo, potem ko so se pojavile informacije o težavah s solventnostjo družbe, plačilo takoj. "Likvidnostno posojilo v višini od treh do štirih milijonov evrov potrebujemo do aprila," nam je v petek pojasnil predsednik upravnega odbora Adrie Airways Maks Tajnikar. Ta je še povedal, da so že večkrat pojasnili, da prisilna poravnava letalske družbe ni možna, dvomi pa tudi, da bi družbi uspelo pridobiti jamstvo države za premostitveno posojilo.

Z bankami, od katerih je po Tajnikarjevih besedah do polovice odvisen uspeh programa poslovnega in finančnega prestrukturiranja družbe, bodo pogajanja očitno težja kot z zaposlenimi, ki naj bi k uspehu programa prispevali drugo polovico. Vodstvu Adrie Airways je v minulem tednu tik pred prazniki namreč uspelo zaposlene prepričati v nujnost ukrepov za sanacijo družbe. "Štirje sindikati so privolili v 20-odstotno znižanje plač, zdaj je na vrsti NLB," nam je v petek povedal Tajnikar. A banka naj bi že minulo zimo Adrii oziroma takrat še predsedniku uprave družbe Tadeju Tufku odobrila premostitveno posojilo za čez tako imenovane mrtve mesece, ki pa še vedno ni poplačano.

Že ta teden pa naj bi Adrio obiskali predstavniki Airbusa, pri katerem je družba letos najela dve letali vrste A319. Razlog za obisk predstavnikov proizvajalca letal naj bi bile zamude Adrie pri plačevanju obrokov, pri čemer velja omeniti, da znaša dnevni najem obeh letal 20.000 dolarjev. Navedeno je že junija potrdil Tajnikar, medtem ko Tufek takrat zaradi pogodbenih določil številke ni želel navesti. Ravno visoki stroški flote naj bi bili tisti, ki dušijo poslovanje Adrie, pri čemer se je pojavilo vse več ugibanj, zakaj je družba novembra lani odpovedala sodelovanje z ukrajinsko letalsko družbo, saj je bil strošek znatno nižji, neuradno mesečno okoli 85.000 evrov. Vse pogosteje se pojavlja tudi vprašanje, ali bodo lastniki družbe - največja lastnica je državna družba PDP - preverjali morebitno ustvarjanje gospodarske škode pri vodenju nacionalne letalske družbe.

katja.svensek@dnevnik.si

vesna.vukovic@dnevnik.si