Odbor za notranjo politiko javno upravo in pravosodje je na današnji seji pripravil predlog sprememb odloka o letnem načrtu razpolaganja z nepremičnim premoženjem države za leto 2011. Odlok že vsebuje 28 nepremičnin v skupni vrednosti 15,5 milijona evrov, s spremembami pa so vanj vključili še 28 nepremičnin, katerih skupna orientacijska vrednost je 26,2 milijona evrov.

Med njimi je 14 zemljišč v skupni orientacijski vrednosti 12,9 milijona evrov, sedem poslovnih prostorov v vrednosti štiri milijone evrov, pet stanovanj, ki so vredna 6,7 milijona evrov, ter še dva druga objekta.

Ko bo DZ omenjeni odlok sprejel, bo ta vseboval 56 nepremičnin v skupni vrednosti 41,6 milijona evrov.

Odbor je pripravil tudi predlog odloka o letnem načrtu razpolaganja z nepremičnim premoženjem države za leto 2012. Ta vsebuje sedem stavb z zemljišči, katerih skupna orientacijska vrednost znaša dobrih deset milijonov evrov. Največji del teh nepremičnin predstavljajo kulturni spomeniki v lasti ministrstva za kulturo.

V letu 2012 naj bi tako država prodala grad Borl v Dolanah, grad Viltuš v Spodnjem Slemenu, grad Bizeljsko, območje gradu Šrajbarski turn v občini Krško, območje gradu Gradac v občini Metlika ter park gradu Turnišče v občini Ptuj.