Romario, s polnim imenom Romario de Souza Faria, je v aktivni karieri odigral 80 tekem za brazilsko reprezentanco in dosegel 70 golov. V dolgi karieri je med drugim igral za Flamengo iz Ria de Janeira, PSV Eindhoven in Barcelono. Po lastnih izračunih je v karieri dosegel kar 1000 golov. Nogometne čevlje pa je uradno obesil na klin marca 2008.

Na podlagi podatkov brazilske zvezne volilne komisije je 44-letni nekdanji nogometaš, ki ni imel kakšnih posebnih predhodnih političnih izkušenj, prejel 1,84 odstotka volilnih glasov oziroma je zanj volilo 146.859 volivcev v zvezni državi Rio de Janeiro.

"Baixinho" (Mali), kot so Romaria klicali navijači, je na volitvah nastopil s sloganom "Računam na vas, da bomo skupaj dali nov smisel Braziliji", v predvolilnem programu pa si bo prizadeval za spodbujanje športa in programov za osebe s posebnimi potrebami. Slednji programa ni izbral naključno, njegova hčerka je namreč rojena z Downovim sindromom.

Politično kariero si bo gradil še en član zlate brazilske reprezentance na svetovnem prvenstvu leta 1994. Bebeto je bil kot kandidat Demokratske delavske stranke izvoljen v zakonodajno skupščino zvezne države Rio de Janeira.