Kot je tudi tokrat zapisano v razpisu, je predmet pogodbe oddaja v najem letališke infrastrukture na letališču Edvarda Rusjana Maribor ter določitev pravic in obveznosti najemnika pri obratovanju letališča. Predmet najema je stvarno premoženje, ki zajema zemljišča na letališču v lasti države in občine Hoče Slivnica ter objekte, zunanje ureditve, neamortizirane in amortizirane naprave in omrežja ter mobilna in druga sredstva v lasti države.

Najemna pogodba bo za 30 let sklenjena z najugodnejšim ponudnikom, ki bo na podlagi najemne pogodbe prevzel tudi dolžnost obratovanja letališča Maribor. Ministrstvo bo za zavarovanje resnosti ponudbe od ponudnikov zahtevalo 70.000 evrov bančne garancije, za vse potencialne najemnike pa bodo 8. oktobra organizirali obvezen ogled nepremičnin.

Kot je še razvidno iz razpisa, si najemodajalec po pridobitvi ponudb pridržuje pravico s potencialnimi najemniki izvesti dodatna pogajanja, prav tako ima pravico, da najemne pogodbe ne sklene z nobenim izmed prijavljenih najemnikov.

Najemodajalec bo najboljšega ponudnika izbral na podlagi različnih meril, ki jih bo ustrezno točkoval. Na odločitev bodo tako vplivali predvsem ponujena višina najemnine, program poslovanja in razvoja mariborskega letališča, število morebitnih novih zaposlitev ter povečanje obsega letalskega prometa. Ker gre za drugi razpis, so tokrat pričakovane ponudbe ocenjene nekoliko nižje, v primeru ponovnega neuspeha pa zakon dovoljuje, da lahko ministrstvo izvede neposredna pogajanja z interesenti.

Razpis za dolgoročni najem mariborskega letališča je bil v preteklosti iz različnih vzrokov večkrat preložen, sredi julija pa so ga vendarle objavili, a se nanj ni odzval noben ponudnik. Kljub drugačnim pričakovanjem niti dozdajšnji najemnik letališke infrastrukture Aerodrom Maribor, kjer so pojasnili, da so bili razpisni pogoji zanje nezanimivi.

Pogodba o uporabi letališke infrastrukture letališča Maribor med državo in Aerodromom Maribor iz leta 2006 je bila konec lanskega decembra podaljšana z aneksom. Ta podaljšuje veljavnost pogodbe do prevzema obratovanja mariborskega letališča po dolgoročni pogodbi oziroma največ do konca leta 2010. Na ministrstvu za promet pričakujejo, da bodo do konca letošnjega leta dolgoročno uredili razmerja glede mariborskega letališča.