Nekaj več kot tisoč zaposlenih v Vegradu od ponedeljka stavka zaradi neizplačanih obveznosti podjetja do zaposlenih, ki že več mesecev ne prejemajo rednih plač. Zahtevajo ali poplačilo vseh plač in obveznosti ali pa stečaj podjetja, ki je sicer od 1. septembra v postopku prisilne poravnave. Potem ko jih je večina v začetku tedna prejela 240 evrov neto plače za avgust, pa kljub napovedim direktorja Borisa Medveda do danes niso več dobili ničesar, je povedal Čater.

Danes se je pred stavbo uprave Vegrada zbralo največ delavcev doslej, po navedbah sindikata okoli 350, ki so tudi s transparenti izražali svoje ogorčenje nad položajem v podjetju in odnosom vodilnih in države do obupanih delavcev. Sicer miren shod pa na upravni enoti ni ustrezno prijavljen, na kar so pristojni organizatorje tudi opozorili. Kot je dejal Čater, nimajo možnosti drugje tako stavkati, je pa zbrane delavce pozval k dostojanstvu in mirnemu protestu.

Podporo je zbranim stavkajočim danes v Velenju izrazil tudi sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije Oskar Komac, ki jim je prenesel podporo vseh gradbenih delavcev Slovenije in povedal, da je za Vegrad in zaposlene trenutno najboljša rešitev stečaj podjetja.

Stavkovni odbor Vegrada se bo ponovno sestal v ponedeljek, prav tako se bo pred sejo nadzornega sveta sestal tudi svet delavcev. Seja nadzornega sveta se začne ob 13. uri, nadzorniki pa se bodo sestali v Ljubljani. Med drugim se bodo seznanili z razmerami v podjetju, prav tako je točka dnevnega reda tudi vprašanje izpolnjevanja preteklih zahtev nadzornikov, ki še niso bile izpolnjene, je STA povedal predsednik nadzornega sveta Vegrada v odstopu Klemen Boštjančič.

Vsekakor bo nadzorni svet od nove uprave zahteval, da če predlagani načrt finančne reorganizacije podjetja ni izvedljiv, da predlaga stečaj podjetja, je dejal Boštjančič. Povedal je, da nova uprava nadzornikom uradno še ni predstavila programa finančnega prestrukturiranja podjetja v okviru prisilne poravnave, prav tako Boštjančiča zanima, kakšna je po odstopu v podjetju vloga prejšnje direktorice Hilde Tovšak.

Med še vedno odprtimi vprašanji in zahtevami je omenil tudi, da kljub zahtevi nadzornikov vodstvo družbe še vedno ni predstavilo pogodbe o kreditu, ki ga je Vegrad dal družbi pooblaščenki Vegrad Naložbe.