Predsinočnja pogajanja so vodstvo še enkrat postavila na laž, saj včeraj niso bile izpolnjene obljube, ki jih je dal direktor Boris Medved, da bodo namreč delavci danes dobili izplačan še del avgustovskih plač. Zelo razočaran sekretar velenjske območne organizacije svobodnega sindikata Srečko Čater, ki spremlja agonijo Vegradovih delavcev skupaj z njimi pred upravno stavbo v Velenju, je za Dnevnik povedal: "Tako kot sem sinoči še sam verjel Medvedu, tako so delavci predolgo in preveč verjeli Hildi Tovšak. Pokonci jih je držala izjemno visoka pripadnost k podjetju in navezanost nanj, po drugi strani pa patološki strah, kaj se jim bo zgodilo, če bodo komur koli povedali, kaj se dogaja. Sinoči je direktor oznanjal, da smo mi slabi in grdi, ker stavkamo, ne pa firma, ki delavcem ne da zasluženega denarja. Tako je razlagala tudi Hilda Tovšak, da smo grdi mi, ki razlagamo svetu, da delavci ne dobijo plače. Izgubil sem vse iluzije o poštenosti tega vodstva."

Rešitev nastalega položaja bi bila, da nova uprava, če želi izvesti postopek prisilne poravnave, zagotovi poravnavo vseh zapadlih obveznosti do delavcev, vendar ne z obljubami, temveč z nakazili na račune delavcev, ki odslej verjamejo samo še gotovini. Vegrad ima okoli tri milijone evrov dolgov do delavcev.

Kako razsežna je tragika izkoriščanih delavcev, se je pokazalo tudi pri tem, da so na plačilni kuverti prikazani odtegljaji za prispevke, v resnici pa niso plačani. Delavci imajo zaradi tega blokirane račune in ne dobijo niti socialne pomoči. Srečko Čater ob tem pravi: "Tudi sindikalna voda in sendvič sta pomoč, vendar želimo javnosti povedati, da smo sposobni delati in hočemo živeti od dela."

Dodatna tragedija za več kot 400 tujih delavcev je to, da jih lahko kadar koli odpustijo brez možnosti za izterjavo njihovega denarja. "Napačna je odločitev države, da se te delavce pred zakonom obravnavani kot predmet, ki ga po uporabi zavržeš. Obsojamo takšno ravnanje države in zahtevamo, da so pravice enake ne glede na barvo kože, vero in nacionalnost," je dejal Čater. Pogajanja z upravo so se nadaljevala sinoči. Delavcem se bodo danes pridružili kolegi iz ljubljanski delovišč, za en avtobus pa se jih je pripeljalo že včeraj. Po evro ali dva so stavkajoči v Velenju sami zbrali denar za njihov prevoz.

zlatka.strgar@dnevnik.si