Po besedah direktorja podjetja Medveda so danes akontacijo avgustovske plače prejeli vsi zaposleni v Vegradu. Glede na postopne prilive pa računa, da bo podjetje avgustovsko plačo lahko zagotovilo do konca tedna. Nato se bo s sindikatom pogovarjal glede izplačil starih obveznosti, je Medved povedal v izjavi novinarjem.

Po navedbah sindikata danes na delovnih mestih stavka večina od nekaj več kot tisoč zaposlenih v Vegradu in njegovih hčerinskih podjetjih. Med drugim naj bi se za delo odločili delavci Vemonta, prav tako naj bi delali tudi Vegradovi delavci na gradbišču v Termoelektrarni Šoštanj. Kakšnih sto stavkajočih delavcev pa se je danes zbralo tudi pred upravno stavbo Vegrada v Velenju, tako da so tam sicer miren shod spremljali tudi policisti.

Delavci zahtevajo odstop Mastnaka

Delavci so pred upravno stavbo Vegrada zahtevali odstop predsednika podjetniškega svobodnega sindikata Mastnaka, saj menijo, da ne zastopa njihovih interesov. Mastnak je povedal, da je v preteklosti že nameraval odstopiti, a so ga nekateri prosili, naj ostane, zdaj pa bo sam podal odstopno izjavo, če bo ocenil, da nima več podpore članstva.

Glede nadaljnjega izplačila plače za avgust je Mastnak povedal, da bodo delavci predvidoma v torek prejeli še okoli 300 evrov. Tudi v.d. sekretarja velenjske območne organizacije svobodnega sindikata Srečko Čater je dejal, da bodo nadaljnja izplačila avgustovskih plač predvidoma stekla v torek, takšna izpolnjena obljuba pa bi po njegovih besedah predstavljala "realen temelj" pogovorov za naprej. Sicer pa je po Čatrovih besedah direktor glede nadaljnjega razvoja dogodkov obljubil, da če ne bo uspel zagotoviti normalnega poslovanja do konca meseca septembra, bo sam vložil predlog za stečaj.

Meh izrazil podporo

Stavkajočim delavcem pred upravno stavbo Vegrada je danes podporo prišel izraziti tudi velenjski župan Srečko Meh. Ponovil je, da so se predstavniki občine v petek glede položaja Vegradovih delavcev pogovarjali z ministrom za delo Ivanom Svetlikom in da se bo zavzemal za to, da se "realni pogovori" nadaljujejo.

Sam meni, da je potrebno delavcem jasno povedati, kaj jih čaka in "kje je Vegrad". Po njegovem bi za delavce bil najbolj pravičen stečaj podjetja, s čimer bi dobili možnost kasnejših izplačil iz jamstvenega in preživninskega sklada. Občina pa jim bo v prihodnje pomagala po svojih močeh, je dodal.

Celjsko sodišče je sicer na predlog prejšnjega vodstva Vegrada 1. septembra začelo postopek prisilne poravnave nad velenjsko družbo, tako da imajo upniki do 1. oktobra čas prijaviti terjatve. So pa na celjskem sodišču danes za STA potrdili, da je bil v petek poravnan predujem za plačilo stroškov postopka prisilne poravnave.