Boxmark v Kidričevem bo poslovno leto 2010 sklenil s prihodkom okoli 110 milijonov evrov. Če bo proizvodnja na novih lokacijah dobro stekla, je lahko poslovni izid še boljši, ocenjuje prvi mož Boxmarka. Glede na to, da bo družba, ki je v tuji lasti, v Kidričevem že prihodnje leto odprla nov razvojni center - naložba je vredna skoraj 13 milijonov evrov -, Trobiš ugotavlja, da družba del prihodnosti vidi tudi v Sloveniji.

Boxmark, ki je od 1. septembra letos najemnik prostorov dveh Preventovih družb, ki sta v stečaju, v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi, je prve nekdanje delavke Preventa zaposlil v ponedeljek, do konca tedna jih bo skupno 200. Najprej bo Boxmark v sredo zagnal proizvodnjo v Slovenj Gradcu, kjer bodo začeli s svojim programom šivanja avtomobilskih sedežnih prevlek za Mercedes, kasneje še za Volkswagen.

Predvidoma v mesecu dni bo družba iz Kidričevega vzpostavila proizvodnjo še v Radljah ob Dravi, kjer so Preventove šivilje stroje ustavile konec marca, Boxmark pa si želi ta obrat čim prej kupiti. V Radljah bo delo lahko dobilo največ 400 delavk v dveh izmenah, kolikor jih je v najboljših časih imel ta obrat, napoveduje Trobiš.

Če se bodo načrti izšli, pa je realno pričakovati, tako Trobiš, da bodo delo v nekdanjih Preventovih obratih, med katerimi je tudi obrat v Mirni, v nekem daljšem časovnem obdobju dobile vse nekdanje Preventove šivilje. Teh je bilo ob stečaju podjetij Prevent Global in Prevent avtomobilski deli 9. avgusta letos skupno 1260.

Trobiš je povedal tudi, da bodo pri vzpostavljanju proizvodnje izkoristili možnosti, ki jih za zaposlovanje in tuje naložbe v Sloveniji ponuja država, vendar morajo prej za to ustanoviti novo podjetje.