Skupno se bo na štiri koroške urade za delo prijavilo okoli 875 nekdanjih Preventovih delavcev, saj trenutno še ne prijavljajo tistih, ki so na porodniških dopustih ali pa so na dolgotrajni bolniški, je STA pojasnila Uršičeva. Na koroških uradih za delo so za ta teden pripravili terminski načrt prijavljanja in tudi podaljšali delovni čas, na pomoč so jim priskočili sodelavci iz drugih uradov za delo.

Prijave na treh koroških uradih za delo v Radljah ob Dravi, Dravogradu in na Ravnah na Koroškem bodo predvidoma zaključili do konca tedna, na uradu za delo v Slovenj Gradcu pa bodo s prijavami zaključili naslednji ponedeljek. Tam namreč pričakujejo največ na novo prijavljenih brezposelnih.

Na koroških uradih za delo večjih napovedi delodajalcev za zaposlovanje v prihodnjem obdobju nimajo. Ob tem pa vodja koroških uradov za delo izpostavlja, da v regiji so potrebe po določenih kadrih v kovinski in predelovalni industriji ter v gostinstvu in transportu, vendar večinoma za moško delovno silo. Zaposlovanje žensk je bilo že doslej omejeno, med nekdanjimi Preventovimi zaposlenimi pa je kar 90 odstotkov žensk.

Zavod RS za zaposlovanje je v minulih dveh tednih s skladom dela Koroška in Posavje za Preventove delavce v odpovednem roku organiziral informativno motivacijske seminarje, na katerih so pridobili glavne informacije o prijavi na zavod, ob pomoči strokovnih delavcev zavoda pa so delavci tudi že izpolnili vso potrebno dokumentacijo za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila in pravic iz jamstvenega sklada, so sporočili iz zavoda za zaposlovanje.

Vsaka brezposelna oseba ob prijavi na zavod za zaposlovanje dobi svojega svetovalca zaposlitve, s katerim skupaj pripravita zaposlitveni načrt, kjer se določijo zaposlitveni cilji. Na podlagi teh zavod brezposelno osebo posreduje na aktualna razpisana prosta delovna mesta. Po potrebi se v obravnavo vključijo tudi svetovalci specialisti oz. zavod osebe vključuje v različne programe aktivne politike zaposlovanja, kjer si pridobijo dodatna znanja in izkušnje in s tem povečujejo svojo konkurenčnost na trgu dela.

Odpuščeni delavci Preventa bodo tako vključili v svetovalnico za uspešen nastop na trgu dela, vključili se bodo lahko v delavnice, kjer se bodo učili veščin iskanja zaposlitve. Ena od možnosti je tudi klub za iskanje zaposlitve, ki je trimesečna oblika pomoči in omogoča dnevno pridobivanje praktičnih izkušenj pri iskanju zaposlitve. Vsi, ki razmišljajo o možnosti samozaposlitve, jim bodo na zavodu pomagali tudi v tej smeri, brezposelni pa imajo v okviru ukrepov zavoda za zaposlovanje tudi možnost izobraževanje. Lahko se odločijo bodisi za dokončanje šolanja ali prekvalifikacijo.