Kot so po seji nadzornikov sporočili iz Pošte Slovenije, so strokovnjaki gospodarskega prava Marijan Kocbek, Saša Prelič, Borut Bratina in Dušan Jovanovič pripravili ločeni pravni mnenji, v katerih eksplicitno potrjujejo, da Pošta Slovenije pri določitvi plač poslovodstvu družbe ni ravnala nezakonito.

Pošta Slovenije bo ministrstvu za gospodarstvo ponovno poslala pojasnilo o načinu izračuna plače generalnega direktorja. Pošta Slovenije je prepričana, da pri tem ni prišlo do nezakonitosti.

Ministrstvo za gospodarstvo je zaradi nejasnosti glede izračuna osnovne povprečne plače za generalnega direktorja Pošte Slovenije predsednika nadzornega sveta pošte Draga Bahuna prejšnji torek zaprosilo za dodatna pojasnila. Rok za odgovor je do petka, so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo.

Plača previsoka za 2300 evrov bruto

Vodstvo Pošte Slovenije naj bi si po podatkih, ki jih je prejšnji teden pridobila POP TV, v nasprotju z zakonom izplačevalo previsoke plače. Haučeva plača naj bi bila vsak mesec previsoka kar za dobrih 2300 evrov bruto, a ker so na njegovo plačo vezane tudi plače preostalih dveh članov uprave, svetovalcev in področnih direktorjev, naj bi v petih letih mandata na pošti vodstvenim delavcem izplačali kar milijon evrov preveč.

Zaupna pogodba Hauca, ki so jo neuradno pridobili na POP TV, naj bi razkrivala, da je njegova plača dobrih 9400 evrov bruto, kar je še vedno ena nižjih plač v državnih podjetjih, zlasti ob dejstvu, da ima dobre poslovne rezultate. Toda izračunana naj bi bila v nasprotju s t.i. Lahovnikovim zakonom, ki je plače v državnih podjetjih omejil.

Po omenjenem zakonu je treba povprečno plačo v podjetju ali skupini množiti s pet in to je direktorjeva plača. Na pošti, kjer je zaposlenih več kot 6000 ljudi, pa so povprečno plačo sešteli s povprečno plačo v majhnem hčerinskem podjetju EPPS, ki ima le 23 zaposlenih, a bistveno višje prihodke. To so delili z dva, množili s pet in dobili Haučevo plačo, medtem ko bi bila po pravilnih izračunih njegova plača 7100 evrov bruto.