Kot pišejo Finance, naj bi na uradu za varstvo konkurence (UVK) ugotavljali, ali so cene za gostovanje v Mobitelovem omrežju za konkurente glede na notranje Mobitelove cene previsoke oziroma ali so notranje cene glede na cene za gostovanje prenizke

Varuh konkurence Jani Soršak primera ni želel komentirati, je pa za Finance potrdil, da mora Mobitel zaradi verjetne kršitve konkurenčne zakonodaje ta teden uradu posredovati dodatna pojasnila o Itak Džabestu.

To bi lahko pomenilo, da avgustovska podražitev paketa s 15 na 19 evrov na mesec le ni bila dovolj. Po nekaterih informacijah naj bi namreč Mobitel paket podražil zaradi zvišanja drobnoprodajnih cen znotraj Mobitelovega omrežja, da ne bi preveč odstopale od tistih, ki jih zaračunava za gostovanje konkurentom.

Mobitelu grozi, da mu bo UVK naložil kazen, ki lahko v skrajnem primeru doseže do 40 milijonov evrov. V primeru kršitve, bi moral Mobitel verjetno dodatno zvišati drobnoprodajne cene, torej cene za klice znotraj lastnega omrežja. Obstaja pa tudi možnost, da drobnoprodajnih cen ne bi zvišal, ampak bi znižal veleprodajne cene. Torej cene, ki jih Mobitel zaračunava svojim konkurentom za gostovanje v Mobitelovem omrežju. Če bi bile drobnoprodajne cene nižje od veleprodajnih, bi se Mobitel znašel v tako imenovanih cenovnih škarjah, ki pa so prepovedane.

Mobitel naj bi imel zaradi paketa Itak Džabest vsak mesec 4,2 milijona evrov manjše prihodke, kljub temu pa so na Mobitelu s paketom menda zadovoljni, češ da pokriva svoje stroške oziroma jih vsaj bo po zadnji podražitvi.