Nadzorniki takrat nikomur - torej niti kasneje izbranemu predsedniku uprave Dragu Podobniku - niso uspeli dokazati, da je sklenil "pakt" s sindikati. Toda po pol leta neuspešnih Podobnikovih pogajanj s sindikati je pred dnevi anonimni prijavitelj na več naslovov poslal pismo, v katerem zatrjuje, da je sporazum s sindikati podpisal tudi Podobnik. Podobnik to še vedno zanika, čeprav anonimka vsebuje tudi fotokopijo domnevnega dogovora z njegovim podpisom. Toda tudi eden od podpisnikov dogovora, Iztok Černigoj, predsednik največjega Hitovega sindikata SIDS, nam je zatrdil, da je Podobnik dogovor maja lani podpisal.

Podobnik: Gre za ponaredek

Sindikalisti so maja lani sicer potrdili pogovore z izbranimi kandidati, zanikali pa podpis dogovorov, čeprav je Dnevnik imel dokument, na katerem pa so bili podpisi zakriti. Pred dnevi smo pridobili dokument z naslovom Dogovor o skupnem in usklajenem delovanju uprave in reprezentativnih sindikatov v podjetju Hit, na katerem so domnevni podpisi treh sindikalnih predstavnikov in Draga Podobnika. Toda Drago Podobnik še vedno vztraja pri tem, da dogovora ni podpisal in da ne gre za verodostojni dokument. "Edini pisni dokument o sestanku Podobnika s predstavniki sindikatov pred njegovim imenovanjem za predsednika uprave je izjava, ki so jo podpisali predsedniki vseh treh sindikatov. Iz nje je jasno vidno, da je šlo pri tem pogovoru za medsebojno obveščanje in izmenjavo stališč, ne pa za sprejemanje kakršnih koli zavez o prihodnjih odnosih med upravo in sindikati," so pojasnili v Hitu. Poslali so nam tudi kopijo izjave, ki se bistveno razlikuje od domnevnega dogovora, saj v njej ni nobenih zavez.

Toda ob tem velja opozoriti na sosledje dogodkov. Domnevni dogovor s Podobnikom, ki je priložen anonimni prijavi, nosi datum 12. maj 2009. V Dnevniku smo nato 13. maja razkrili, da so po neuradnih informacijah vsaj trije od petih kandidatov sindikalistom na ločenih sestankih pisno ali ustno obljubili, da bodo upoštevali njihove želje. Izjava, ki jo Podobnik priznava kot edini pisni dokument s svojega sestanka s sindikalisti, pa je bila podpisana prav 13. maja, torej na dan, ko smo domnevne dogovore že javno razkrili. Zanimivo je, da so v izjavi podpisani predstavniki sindikatov izrecno zatrdili, da po pogovoru s Podobnikom ni bil opravljen noben zapis, niti podpisan noben vnaprejšnji sporazum, ki bi kakor koli opredeljeval sodelovanje med Podobnikom in sindikati. Zato se zastavlja vprašanje, ali ni bila izjava morda posledica medijske objave, ki je sprožila očitke o koruptivnem ravnanju vpletenih v domnevna dogovarjanja. Naši viri ob tem namigujejo, da naj bi Podobnik dan po podpisu dogovora zahteval uničenje dokumenta.

Sindikati po letu dni dogovora ne zanikajo več

Tudi iz sedanjih Černigojevih pojasnil bi lahko sklepali, da je bila izjava, s katero poskuša Podobnik zanikati podpis zanj zavezujočega sporazuma, napisana naknadno, potem ko se je kandidat za predsednika uprave ustrašil za posledice svojih dogovorov. "Podobnik je dogovor podpisal, vendar se ga v ničemer ne drži. Vse počne enostransko, socialnega dialoga z zaposlenimi ni, ne išče se kompromisnih rešitev. Toda samo odpuščanja ne bodo rešila Hita. Treba bo najti programe, ki nam bodo v prihodnosti izboljšali prihodkovno stran poslovanja. Glede na pomen Hita za goriško regijo pa bi pričakovali tudi več posluha vlade za dogajanje v družbi," nam je dejal Černigoj.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos nam je povedal, da primer že preverjajo. Pojasnil je še, da so lani, ko so se v javnosti pojavili očitki o nepravilnostih pri imenovanju uprave, Hit prosili, naj jim pošljejo morebitne dogovore med sindikati in kandidati za predsednika uprave, vendar so v Hitu takrat njihov obstoj zanikali.

Tudi predsednik nadzornega sveta Hita v odstopu Matej Golob Metzele nam je povedal, da so Podobnik in sindikati avgusta lani nadzornikom skupaj pisno zatrdili, da med njimi ni bilo podpisanega nobenega dogovora, kar je nadzorni svet tudi sporočil komisiji za preprečevanje korupcije. "Nedavno pa sem dobil anonimko, ki vsebuje tudi domnevni dogovor, ampak o avtentičnosti tega dokumenta ne morem presojati."

suzana.rankov@dnevnik.si

katja.svensek@dnevnik.si