Vlada je v sredo HSE pozvala, da ji mora do danes predložiti vsa potrebna gradiva v skladu s sklepi vlade z 18. marca. Takrat je vlada namreč HSE naložila, da ji mora v treh mesecih poročati tudi o ukrepih, ki se nanašajo na korporacijsko upravljanje in nadzor investicije, skupaj z vmesnim poročilom o pogajanjih glede izboljšanja pogodbe v zvezi z dobavo glavne tehnološke opreme za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) z Alstomom.

V sredo je vlada poslovodstvu HSE tudi naložila, da ugotovi, ali je bil projekt izgradnje Teša 6 voden s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika ter da ugotovi tudi elemente morebitne odgovornosti poslovodstva za načrtovanje in izvedbo Teša 6 in na podlagi ugotovitev ustrezno ukrepa. HSE mora o ugotovitvah in morebitnih ukrepih vladi poročati do 15. julija.

"Zakonita in legitimna pravica lastnika je, da preveri vsa ozadja tako velike naložbe, ki jo upravlja družba v državni lasti oziroma njena odvisna družba," so za STA še povedali v HSE in dodali, da bodo zahteve lastnika v celoti upoštevali.