"Ne gre za poroštvo, ampak le za izraz politične volje vlade, da podpira ta projekt in da meni, da je projekt ključen za energetsko prihodnost Slovenije oziroma da ima mesto v strategiji razvoja slovenske energetike," je poudaril Lahovnik, ki ga je vlada tudi pooblastila za podpis pisma o podpori.

Pojasnil je, da je Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) že na začetku tega projekta poudarila, da v podobnih primerih, ko gre za velike investicijske projekte, običajno zahteva od vlade pismo o podpori.

Višina obrestne mere posojila EBRD po ministrovih navedbah še ni določena. To je na današnji seji vlade po njegovih besedah izrecno poudaril prvi mož HSE Borut Meh, ki je izpostavil, da pogajanja glede višine obrestne mere z EBRD še potekajo. "Osebno pa pričakujem, da bo konkurenčna in primerljiva, kot jih EBRD daje za podobne tovrstne investicijske projekte," je poudaril.

Vlada je poslovodstvu HSE tudi naložila, da ugotovi, ali je bil projekt izgradnje Teša 6, torej načrtovanja in izgradnje, voden s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika. Hkrati naj HSE ugotovi tudi elemente morebitne odgovornosti poslovodstva za načrtovanje in izvedbo Teša 6 ter na podlagi ugotovitev ustrezno ukrepa, je pojasnil minister.

HSE mora o ugotovitvah in morebitnih ukrepih vladi poročati do 15. julija, je dejal in dodal, da "gre za to, da poslovodstvu naložimo, da v roku enega meseca pripravi ustrezno poročilo in ukrepe tudi glede dosedanjega vodenja investicije".

Vlada se je seznanila tudi z okoljskim poročilom, okoljskim in socialnim akcijskim načrtom, tehnološkim skrbnim pregledom in finančnim modelom, ki ga je HSE vladi dostavil na podlagi prejšnjih sklepov vlade. "Gre za neodvisno študijo, ki jo je izvedla EBRD glede izgradnje nadomestnega bloka v Šoštanju," je povedal.

Pojasnil je še, da je bila študija EBRD narejena z namenom, ali naj posojilo odobri. Študija je po njegovih besedah izjemno temeljita in v določenih segmentih tudi zelo kritična do samega vodenja projekta, opozarja pa tudi na prednosti, ki jih ta projekt ima.

"Moje mnenje je, da ta študija kaže, da projekt v preteklosti ni bil voden optimalno," je poudaril. Dodal je, da študija ugotavlja tudi, da so bila do določenega obdobja, do ponovnih pogajanj z Alstomom, v pogodbi vgrajena določena tveganja, da pa so na podlagi novih pogajanj in nekaterih dodatnih ukrepov ta tveganja "spravljena v razumne okvire".

HSE mora vladi do petka tudi predložiti vsa potrebna gradiva v skladu s sklepi vlade z 18. marca. Takrat je vlada HSE naložila, da ji mora v treh mesecih poročati tudi o ukrepih, ki se nanašajo na korporacijsko upravljanje in nadzor investicije, skupaj z vmesnim poročilom o pogajanjih glede izboljšanja pogodbe v zvezi z dobavo glavne tehnološke opreme za Teš 6 z Alstomom, je še povedal minister Lahovnik.