Mercator bo tako kupil le divizijo Merkur, ne pa tudi preostalih dveh divizij Merkur Group Mersteel in Big Bang.

Kot smo razkrili v Dnevniku, naj bi se Kordež že pred več tedni pogovarjal z nekaterimi investitorji glede prodaje Merkurja, vendar po naših informacijah med tujimi investitorji ni bilo zanimanja za nakup Merkurja. Še sredi februarja Kordež teh informacij ni niti zanikal niti potrdil, šele po objavi članka v Dnevniku je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da »se vodstvo Merkur Group do danes z nikomer ni pogovarjalo o odprodaji katere koli divizije ali prodaji celotnega Merkurja«.

Kot pojasnjujejo v Mercatorju, pismo predvideva izločitev divizije Merkur iz dosedanje skupine Merkur, njen lastnik pa bi postal Mercator.

Mercator bi v primeru prevzema ohranil blagovno znamko Merkur ter pod njenim okriljem zaokrožil celotno tehnično trgovino Merkurja in Mercatorja. V skupino Mercator bi se vključila samo divizija Merkur, trgovine Merkur, ob ustreznem prestrukturiranju celotne skupine Merkur, pojasnjujejo v Merkurju.

Namera sicer predvideva, da Merkur ostane samostojno podjetje v okviru skupine Mercator. Z ohranitvijo družbe in njene dejavnosti se tudi status večine zaposlenih v Merkurju s spremembo lastništva ne bi spremenil, seveda pa bi nadaljnji razvoj potekal v okviru skupine Mercator, pojasnjujejo.

Divizija Merkur bo pred prevzemom ustrezno preoblikovana tako, da bi skupaj s svojimi odvisnimi družbami na trgih v tujini obsegala le sredstva in obveznosti divizije Merkur, ostala sredstva in obveznosti pa bi bila predhodno izločena, pa pojasnjujejo v Mercatorju.

V okviru morebitne strateške povezave je kot del kupnine predvidenih tudi do 10 odstotkov novih delnic družbe Mercator, ki bi bile ob potrebnem soglasju nadzornega sveta družbe izdane iz odobrenega kapitala v skladu s statutarnimi določbami Mercatorja.

"Na podlagi sklenjenega nezavezujočega pisma o nameri bo Mercator pričel s postopki poslovnega, pravnega, finančnega in davčnega skrbnega pregleda trgovske divizije Merkur, ki bodo zaključeni predvidoma do konca junija 2010," so še zapisali v sporočilu za javnost. Morebitna transakcija pa bo tudi predmet presoje urada za varstvo konkurence.

Uprava Merkurja pa ima poleg krepitve delovanja družbe tudi druge razloge za prodajo družbe. "Hkrati bi s tako spremembo zadostili vsem pritiskom, zaradi katerih lastništvo tudi širšega kroga vodilnih zaposlenih danes ni več sprejemljivo in zaželeno," pravijo.

V sporočilu za javnost so tako zapisali še, da je bil managerski odkup podjetja, ki so ga vodilni delavci Merkurja izvedli konec leta 2007, izveden "pregledno, po pošteni ceni, v celoti v skladu s takratno zakonodajo in s pridobitvijo potrebnih dovoljenj vseh nadzornih institucij".

Takrat so bile za tovrstne poteze zelo ugodne tudi gospodarske razmere, dodajajo. V zadnjih dveh letih pa se je z gospodarsko krizo po njihovih besedah poslovno okolje izjemno poslabšalo. "Dostop do finančnih virov je postal zelo omejen, začela se je slabšati plačilna disciplina naših kupcev, naraslo pa je tudi število stečajev teh kupcev," pojasnjujejo.

V Mercatorju in Merkurju si od sodelovanja sicer obetajo precejšnje singergije tudi zaradi dejstva, da je skupina Mercator vodilni trgovec z živili oziroma izdelki vsakdanje rabe v regiji Jugovzhodne Evrope, z izvedbo strateške povezave z Merkurjem pa bi postala tudi vodilni trgovec s tehničnim blagom v regiji. "Delujemo na istih trgih, podobni so cilji razvoja," pravijo v Merkurju.

Ugibanja, da naj bi Mercator prevzel večji del Merkurja, se v javnosti pojavljajo že nekaj mesecev, razlogi za to pa so slabo poslovanje družbe iz Naklega in dolgovi, ki jih ima družba Merfin zaradi prevzema Merkurja. Merkur ima poleg divizije Merkur, še divizijo Meersteel, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo metalurških izdelkov, in Big Bang. Slednja upravlja z verigo prodajaln potrošne elektronike.