"Ta ukrep nikakor ni prijeten, je pa del nujno potrebnih korakov za zagotovitev stroškovno učinkovitega in stabilnega poslovanja," so v sporočilu navedli v Merkurju.

Za ukrep začasne premestitve zaposlenih iz poslovnih pisarn v maloprodajo so se v Merkurju odločili zaradi neenakomerne delovne obremenjenosti zaposlenih oziroma večje obremenjenosti zaposlenih v trgovskih centrih kot v drugih enotah. Začasne premestitve sicer omogoča zakon o delovnih razmerjih.

Skupina Merkur je konec leta 2009 zaposlovala 4829 ljudi, kar je 273 manj kot konec leta 2008. Kot pojasnjujejo v družbi, zmanjšanje števila zaposlenih izhaja zlasti iz tega, da odhodov (upokojitve, porodniški dopust, bolniške ...) ne nadomeščajo z novimi zaposlitvami temveč z notranjimi prerazporeditvami. "Gre za t.i. mehke ukrepe, s katerimi se izogibamo odpuščanju," poudarjajo.

Merkur se zaradi vplivov svetovne gospodarske krize sooča s padcem prodaje. Rezultati lanskega poslovanja bodo sicer javni šele z objavo revidiranega letnega poročila, so pa v družbi pojasnili, da je bila prodaja potrošnega blaga v trgovskih centrih za 10 do 15 odstotkov nižja kot v letu 2008.