Tudi sicer so poznavalci razmer kritični do zavlačevanja s pripravo zakona, saj se Križanič posveča le vprašanju sklada ZVPSJU, kjer imajo sredstva javni uslužbenci, medtem ko se v ozadju odvija boj za ostale, bistveno bolj donosne sklade. V pokojninski družbi Moja naložba, ki jo vodi Lojze Grobelnik, si namreč že dalj časa odkrito želijo upravljati s skladom KVPS, ki med večjimi na trgu vsak mesec pobere največ premij, posledično pa so visoki tudi denarni prilivi iz naslova vstopnih stroškov in upravljalske provizije. Vanj so med drugim vključeni delavci Krke, Hita in Perutnine Ptuj. Slika je povsem drugačna pri skladu javnih uslužbencev, ki je stvar pogovorov sindikatov in finančnega ministra. Sklad ZVPSJU namreč svojim članom zaračunava daleč najmanjše stroške, najnižje pa so tudi premije, ki jih člani vplačujejo vanj.

Čeprav se o tem, kakšna bo prihodnja podoba Kapitalske družbe (Kad), razmišlja že vsaj pol leta, pa Križanič še vedno ni našel odgovora na vprašanje, kako upravljati z njenimi pokojninskimi skladi oziroma skoraj milijardo evrov premoženja. Včeraj se je minister znova sestal s sindikati javnega sektorja, vendar so mu ti zgolj predstavili svoja stališča in mnenja na zadnjo različico zakona. Vseeno sindikati niso odšli praznih rok, saj so prišli do dogovora glede konkretnega deleža predstavnikov zavarovancev in sindikatov v organih odločanja v zavarovalnici, ki se bo izločila iz Kada.

Medtem ko je že jasno, da se prodaja deležev v zavarovalnici ne bo odvrtela mimo sindikatov - ti so si izborili pravico, da sprejmejo ali zavrnejo delitveni načrt -, pa ne nameravajo odstopiti od zahteve, da se zavarovalnice, ki se jo bo izločilo iz Kada, nikakor ne sme privatizirati. Kad bo moral namreč svoj delež zmanjšati na največ pet odstotkov, po trenutni različici zakona pa bi lahko podjetja, ki so kolektivno vključena v sklade, dobila prednostno pravico do nakupa deleža v tej zavarovalnici. Podobno imajo denimo lastništvo urejene pokojninske družbe.

Povsem pričakovano je Križanič zavrnil možnost, da sindikatom zagotovi neodplačni delež v tej zavarovalnici. "To ni izvedljivo, je pa vprašanje, ali je možna predkupna pravica z nekim dovolj dolgim rokom," je včeraj povedal minister. Predlog, da država postane edina lastnica, se mu zdi primeren, a le ob predpostavki, da to ne bi predstavljalo bremena za proračun oziroma bi bilo javnofinančno nevtralno. Država bo sicer v vsakem primeru pridobila večinski delež zavarovalnice, zanj pa bo morala plačati tudi ustrezno kupnino.

tomaz.modic@dnevnik.si