"Predlog je neka kombinacija tega, kar smo si želeli in tega, kar nam je bilo ponujeno prej," je povedal Štrukelj in odvrnil, da s trenutno inačico zakona niso zadovoljni. Čeprav so bili sindikati neomajni, da hočejo tudi neodplačno četrtino novoustanovljene zavarovalnice, ki bo upravljala s pokojninskimi skladi, pa kaže, da bo to tudi edina točka, kjer ministrstvo ne namerava kloniti.

Kot je razvidno iz priloženega predloga zakona, bosta morala z delitvenim načrtom, ki bo določal prenos Kadovega premoženja na zavarovalnico, soglašati tudi odbora skladov ZVPSJU in KVPS, v katerih imajo sindikati polovico članov. Torej lahko sindikati v celoti ustavijo proces preoblikovanja Kada, če se ne bi strinjali z določenimi rešitvami. Čeprav bi nadzorni svet imenovali lastniki - v tem primeru država in najverjetneje tudi sindikati - pa bi zavarovancem s statutom zagotovili pravico do tretjine članov v nadzornem svetu.

Nekoliko bolj jasno od prejšnjih različic predloga je opredeljena tudi bodoča lastniška struktura zavarovalnice (kot je znano, bo moral Kad svoj delež zmanjšati pod pet odstotkov). Država bo že v prvi fazi pridobila 25 odstotkov in eno delnico vsega osnovnega kapitala, ki bi znašal najmanj 152,2 milijona evrov. Teh delnic država, dokler bo zavarovalnica upravljala sklad ZVPSJU, ne bo smela odprodati. Kad, ki ga vodi Borut Jamnik, bi nato najpozneje v dvanajstih mesecih od sprejetja zakona pripravil program razpolaganja z zavarovalnico. Že dlje časa je sicer izrecno določeno, da bi moral ta temeljiti na javni ponudbi. Država bi v skladu s tem imela prednostno pravico za nakup dodatne najmanj četrtine delnic, ni pa še jasno, do nakupa koliko delnic bodo upravičeni sindikati. Po naših informacijah bi se moral namreč določiti še delež vsakega sindikata. Pri tem velja poudariti, da se ti nameravajo naslednji teden še enkrat sestati s finančnim ministrom.

Še v februarski različici predloga zakona je bilo mogoče najti tudi Posebno družbo za podjetniško svetovanje (PDP), ki upravlja deleže v desetih slovenskih podjetjih (Paloma, Fotona, Adria Airways, Unior, Vegrad...), in bi se tako kot NLB, Zavarovalnica Triglav in Luka Koper prenesla na državo. Tokrat je ni niti med naložbami, ki se lahko v dveh letih prenesejo na državo.

Predlog zakona si lahko ogledate tukaj!

tomaz.modic@dnevnik.si