Predsednik ZSSS Dušan Semolič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil dejstvo, da na glasovanju v državnem zboru ni bil nihče proti sprejetju zakona. Meni, da so v vladi in državnem zboru ugotovili, kaj bi se lahko zgodilo, če bi se sedanje razmere nadaljevale, a da to še ni jasno vsem delodajalcem. Dvig minimalne plače po njegovem mnenju pomeni tudi delno povrnitev dostojanstva najrevnejšim.

Višja minimalna plača bo, poleg tega da bo pozitivno vplivala na gospodarstvo, povzročila, da bodo morali delodajalci ponuditi nova delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, meni Semolič.

Sekretar ZSSS Milan Utroša je izpostavil, da so bila predvidevanja nasprotnikov zakona glede števila izgubljenih mest zelo različna. Obenem je pozval Urad za makroekonomske analize in razvoj, da javno predstavi podatke in metode, ki so bili podlaga za raziskavo o tem, koliko ljudi bo zaradi novega zakona izgubilo delo.

Zakon o minimalni plači, ki ga je v četrtek sprejel DZ, predvideva zvišanje minimalne plače na 734,15 evra bruto oz. 562 evrov neto. Podjetja, kjer bi takojšen dvig povzročil velike težave in odpuščanja, se lahko s predstavniki delojemalcev dogovorijo za postopen dvig minimalne plače na raven minimalnih življenjskih stroškov v obdobju dveh let.