"Lahko navedemo le, da je družba Zame-tek (Ekspres, op. p.) poravnala vse obveznosti in nimamo odprtih terjatev, družba Progresija (Slovenski tednik, op. p.) pa je poravnala veliko večino obveznosti, za preostale pa smo vložili izvršbo in čakamo na odločitev sodišča," so zagotovili, a konkretnih številk zaradi poslovne skrivnosti niso mogli navesti.

S kolikšnimi dolgovi se bosta poslovili podjetji, ni znano, saj so znani le podatki iz konca leta 2008. Tedaj je imelo podjetje Zame-tek Roberta Terška za 345.000 evrov finančnih obveznosti in skoraj toliko negativnega kapitala, podjetje Progresija, do marca letos v lasti Andreja Lasbaherja, pa je minulo leto končalo z 845.400 evrov finančnih obveznosti in 630.000 evri poslovnih obveznosti. Bilančna izguba tega podjetja je znašala več kot 1,3 milijona evrov.

V pošti so se odzvali tudi na ponedeljkovo novinarsko konferenco poslanca Zares Tadeja Slapnika, na kateri je ta opozoril, da uprava pošte "stroške znižuje selektivno in večkrat politično obremenjeno", saj naj bi prej omenjenima podjetjema odobravala nerazumno visoke popuste in se pri tem odpovedala mesečnim prihodkov v znesku več sto tisoč evrov. "Pošta Slovenije je izvajala distribucijo za oba omenjena medija, enako kot to izvaja za vrsto drugih medijev, z namenom ustvarjanja dobička," so zagotovili in v nadaljevanju demantirali poslančeve navedbe. Povedali so, da sta izdajatelja omenjenih medijev dobila za večjo naklado celo nižji popust kot izdajatelji nekaterih drugih medijev. Prav tako naj ne bi bilo resnično Slapnikovo navajanje o 83-odstotnem popustu, saj bi posledično Pošta ustvarila negativni finančni rezultat.

V Pošti Slovenije so presenečeni nad poslančevimi očitki, še zlasti ker je vlada oktobra letos poslovodstvu in nadzornemu svetu podelila razrešnico za uspešno poslovanje leta 2008. "Prepričani smo, da je vlada svojo odločitev sprejela po tehtnem premisleku in na podlagi verodostojnih podatkov in bi v primeru dvoma o zakonitosti in pravilnosti poslovanja poslovodstva družbe odločila drugače," so prepričani.

tomaz.modic@dnevnik.si